Tirsdag feiret han sitt sjette VM-gull. Onsdag var Magnus Carlsen på ny i praktform.

Etter ti runder av lynsjakk-VM sto han med ni poeng. En form verdig et nytt gull – et potensielt syvende strake VM-gull helt siden den kvelden han jublet i badebassenget i Chennai i 2013.

Carlsens enorme poengfangst burde vært nok til å sprenge feltet, men en jevnaldrende franskmann ville det annerledes.

Det ble litt av en intervjurunde på Maxime Vachier-Lagrave etter at han snøt Magnus Carlsen for ledelsen etter dag 1 av lynsjakk-VM. - Jeg er vant til det, for jeg har spilt mange store turneringer i år, forklarte han. Foto: Nicholas Bergh

Maxime Vachier-Lagraves poengsanking hadde vært like overbevisende etter 10 runder. Og etter 11 runder kunne Vachier-Lagrave gå i seng som leder av turneringen.I kveldens siste runde tapte nemlig Carlsen for Sergej Karjakin. Så fulgte han spent med på at Vachier-Lagrave berget remis mot Teymur Radjabov.

Gå gjennom de dramatiske partiene trekk for trekk på chess24.com.

Dermed er det Vachier-Lagrave som leder VM før siste dag – et halvt poeng foran Carlsen. Og etter at han var ferdigspilt for kvelden, var det plutselig Vachier-Lagraves tur til å bli omringet av norske pressefolk, etter at en frustrert Carlsen hadde funnet veien ut av spillelokalet.

— Jeg er ikke like berømt som Magnus, og det er ganske fortjent. Men det er hyggelig å spille her og spille bra, og jeg håper å fortsette i morgen, sier Vachier-Lagrave til Aftenposten.

Hvorfor gjør Carlsen de raskeste og beste trekkene? Vi har spurt verdensmesterens tidligere trenere. Les hva de svarte her.

- Magnus er favoritt

På et tidspunkt tirsdag var lynsjakk-VM i ferd med å utvikle seg til en ren duell om gullet. Vachie-Lagrave og Carlsen virket ustoppelige. Fra runde 8 til runde 10 feide de begge all motstand av brettet.

— Det står mellom de to, sa stormester Jon Ludvig Hammer i VGTV-studio.

— For de to handler det om å slakte så mange av de andre som mulig og holde tritt med motparten, la han til.

Så kom den dramatiske sisterunden, der Carlsen tapte og Vachier-Lagrave spilte remis.

Det betyr at cubaneren Leinier Dominguez er halvpoenget bak Carlsen, mens den meritterte trioen Levon Aronian, Sergej Karjakin og Vladimir Kramnik også er på skuddhold.

Vachier-Lagrave er rangert som nummer tre i verden i lynsjakk. Sånn sett er det ingen overraskelse at han leder. Ni seire, én remis og bare et tap, derimot, er over all forventning for den kortvokste franskmannen.

— Resultatene er selvfølgelig bedre enn forventet, innrømmer han.

- Hvem er din største konkurrent om gullet?

— Akkurat nå er det Magnus. Han er fortsatt favoritten til å vinne. Det er noen andre navn som også er med i kampen, for eksempel Levon Aronian og Sergej Karjakin.

— Magnus virket ekstremt sterk

Vachier-Lagrave anslår gullsjansene sine til å være mellom 40 og 50 prosent. I morgen vil han imidlertid bli jaget av flere sultne ulver – i ti runder.

Han forteller at et VM-gull ville vært en av mest minneverdige prestasjonene i karrieren.

Ulrich Stock som dekker sjakk for tyske Die Zeit, forventet på forhånd at franskmannen ville markere seg i Berlin.

— Jeg trodde Vachier-Lagrave ville være veldig sterk allerede i hurtigsjakken, men han presterte ikke (11. plass, journ. anm.). Nå gjør han det, sier Stock til Aftenposten.

Carlsen og Vachier-Lagrave hamstret seire i nådeløst tempo tirsdag, men Stock mener de gjorde det på vidt forskjellige måter.

— Vachier-Lagrave spiller utrolig aggressivt og sterkt. Han spikrer dem fast, mens Magnus kommer seg til spikeren når det er nødvendig. Magnus spiller så trygt.

Stock tror Vachier-Lagrave kan holde unna for verdensmester Carlsen onsdag. Tarjei Svensen, mannen bak sjakkbloggen.no, har fortsatt to på Norges sjakkess.

— Det virker som det er dem det står mellom. Tapet til Magnus var irriterende nå. Magnus har virket ekstremt sterk, bortsett fra partiet han tapte. Ingenting tyder på at han skal kollapse, jeg har troen på at Magnus skal klare det, sier han.

Det skal spilles 10 runder til onsdag, den siste konkurransedagen i Berlin.

Fascinert av sjakk? Les disse artiklene og lær mer om sjakkprofilene:

Historien om Fabiano Caruana: Han ofret vennskap og flyttet til Europa for nå drømmen. Men Carlsen står i veien.

Levon Aronians comeback: Ikke til å kjenne igjen etter én uke med Carlsen.

Datamaskinenes dominans: Her er konkurrenten Magnus Carlsen aldri kan slå.

Hvordan kunne Magnus Carlsen gå fra bragd til fiasko? Var det juicen?