Sverre Lunde Pedersen mangler – som svært mange har minnet han på – en gullmedalje i allround-NM i sitt medaljeskap.

Etter en solid førstedag i Stavanger har han store muligheter til å klare nettopp det. Etter å ha satt banerekord på 5000 meter, er han et hestehode foran NM-grossisten Håvard Bøkko.

— Jeg skal innrømme at det ser veldig bra ut etter den første dagen, men det kommer to tøffe distanser i morgen også, sier Pedersen.

Bøkko best på 500-meter

Det var likevel Bøkko som tok første stikk under 500-meteren, men på skøyteløperen fra Os var bare seksten hundredeler bak på sin svakeste distanse. På 5000 meteren knuste han alle konkurrentene, og var over fjorten sekunder foran sin argeste konkurrent Bøkko.

— Dette var et meget bra løp fra min side, og jeg fikk en utrolig bra flyt på løpet helt fra den første runden. Jeg fikk i grunnen mange gode svar på denne 5000 meteren, og jeg må si at det var herlig å kjenne at kroppen lystret så til de grader som den gjorde, forklarer han like etter fullført 5000 meteren på sterke 6.19,25. Også landslagssjef Sondre Skarli var mektig imponert over Pedersens rekordløp.

— Det var et av hans beste langdistanseløp noensinne. Han gikk bra på skøyter og hadde masse krefter på slutten. Jeg skulle ønske luken til de andre ikke var så stor, men samtidig så setter det Sverres løp i perspektiv. Det var i ypperste verdensklasse, mener Skarli.

Mange av våre lesere har lest disse sakene i dag:

Sterk Fana-innsats

Pedersen var ikke eneste hordalending som imponerte på Sørmarka-isen. Tredjeplassen, som gir EM-billett, innehar Fana-løperen Sindre Henriksen, etter å ha satt personlig rekord på 500-meteren.

— Sindre ligger godt an til å ta den tredjeplassen. 1500 meter er jo favorittdistansen, men 10.000 meter er foreløpig litt langt. Likevel har han en NM-medalje og en EM-billett å kjempe for, så han kommer til å grave dypt på den 10.000-meteren, mener landslagstreneren om morgendagens to distanser.

I tillegg gjorde Håvard Lorentzen comeback etter skrekkskaden tidligere i sesongen.

— Det var godt å se at Håvard er tilbake. Jeg har hatt kontakt med han før NM, men det er første gang jeg så han på isen siden skaden, og jeg syns han gjorde det godt ut ifra forventningene. Det var absolutt godkjent. Han kjente ikke noe til skaden og det benet fungerer bra nå. For en måned siden satt han i hjemme i sengen, så dette ser optimistisk ut med tanke på avslutningen av sesongen, sier Skarli.

- Blir et bikkjeslagsmål

I morgen avgjøres allround-NM på 1500- og 10.000 meter. Pedersen er storfavoritt til å innkassere sitt første NM-gull, men kan forvente tøff kamp fra Håvard Bøkko.

— Det blir garantert et bikkjeslagsmål å vinne 1500-meteren. Men det er jo slik det skal være i et norsk mesterskap, sier han.

Skarli mener osingen har satt seg i en ypperlig posisjon til NM-gullet.

— Sverre begynner å vise virkelig gode allroundtakter, og han har satt seg i føresetet i NM. Nå kan senke skuldrene, men han må fortsatt være på tå og hev.

I kvinneklassen var Ida Njåtun best både på 500 og 3000 meter, og leder mesterskapet etter dag én.