GEPA-1706086417 - BERN,SCHWEIZ,17.JUN.08 - FUSSBALL - UEFA Europameisterschaft, EURO 2008, Niederlande vs Rumaenien, NED vs ROM. Bild zeigt Niederlande-Fans. Foto: GEPA pictures/ Christian Ort Foto: GEPA pictures/ Christian Ort
FotballEM 2000 - Euro 2000Foto: Witters/DigitalsportNORWAY ONLYFrank DE BOER / Filippo INZAGHI Nederland v Italia 1:3 n.E. Foto: Digitalsport
GEPA-1106086428c - GENF,SCHWEIZ,11.JUN.08 - FUSSBALL - UEFA Europameisterschaft, EURO 2008, Tschechien vs Portugal, CZE vs POR. Bild zeigt den Jubel von Richardo Quaresma, Hugo Almeida und Cristiano Ronaldo (POR). Foto: GEPA pictures/ Christian Ort Foto: GEPA pictures/ Christian Ort

I en og samme kamp bommet Nederland på fem straffer, to i ordinær tid.

Er det rart fotballnasjonen skjelver foran kvartfinalene som kan bli avgjort fra straffemerket?

Først ut er Portugal og Tyskland. Lørdag er det Nederlands tur. Tall fra de siste mesterskap viser at ¼ av sluttspillkampene avgjøres etter straffespark. Sist i Mesterliga-finalen i Moskva. I en nasjon hvor ¾ av befolkingen følger enhver viktig fotballkamp på TV, har man bange anelser. Hvis det blir straffespark.

Nå håper en å unngå det, for Marco van Basten har stablet på benene et lag som har imponert mest av alle i EM. Så langt. Det var vært en stille, Oranje fotballrevolusjon som har funnet sted siden van Basten overtok landslaget i 2004. Som de mange nederlandske tilhengerne håper skal resultere i den første sluttspillseier siden van Basten selv skjøt Nederland til EM-gull i 1988. Men straffer, nei, det vil nederlenderne helst slippe. Der er de nesten verst i klassen. Bare nevrotikerne fra håpløse England er verre. Straffer og Portugal er det en frykter mest.

Frank de Bom!

Riktig ille gikk det i semifinalen mot Italia i EM i 2000. Nederland angrep Italia hele kampen, hadde 24 skudd på mål og to ganger bommet Frank de Boer fra straffemerket i ordinær tid. Tre nye straffemisser etter ekstraomgangene førte til at Italia avanserte til finalen uten knapt å ha vært utenfor egen sekstenmeter i hele kampen.

For Nederland var det en i rekken av flere nederlag etter straffesparkkonkurranser. På åtte år etter 1992 røk Nederland ut av fire store mesterskap takket være manglende evner til å sette ballen i mål elleve meter fra det som for mange kan virke som rene låvedøren. Men historien viser at selv de beste, og oftest dem, bommer fra straffemerket. For å bøte på skadene har Nederland fått hjelp av den norske sportspsykologen Geir Jordet, og er den eneste nasjonen som har innført obligatoriske straffesparkkonkurranser i alderbestemte klasser, uansett utfall etter ordinær tid. Uten at det ser ut til å ha hjulpet. I fjor snublet det nederlandske U-21-landslaget da de tapte avgjørende kamp mot Nigeria 9-10 etter straffespark.

Den eneste gangen Nederland hadde suksess fra ellevemetersmerket var i forrige EM da Sverige ble slått i kvartfinalen. Men så kom nederlendernes neste spøkelse: Portugal. I semifinalen vant portugiserne 2-1 etter å ha scoret alle målene selv. To år senere var det klart for nytt sluttspillmøte mellom de to. En het duell der to spillere fra hvert lag fikk se det røde kortet og der Portugal vant 1-0. ## Kan bli historisk

Straffer, eller Portugal, bondscoach van Basten håper å krone sitt verk ved å bli den første som både er europamester som trener og spiller. Oranje har startet EM forrykende. Litt uventet, for mange har vært skeptiske til van Basten som har latt kritikk fra den gamle storhet Johann Cruyff og andre synsere prelle av.

Van Bastens Nederland er for kjedelig, totalfotballens arnested har mistet sin identitet og blitt lik alle andre, kom det fra skeptikerne. Angrepene var mange på van Basten som satte resultatet høyt over ønsket om å spille morsom fotball. Som om det ikke er mulig å gjøre begge deler! Totalfotballens far Rinus Michels ville rotert i graven hadde han sett van Bastens Nederland, var omkvedet blant mange. Det var før EM. Nå er nasjonen i fotballrus etter å ha ydmyket VM-finalistene Italia og Frankrike.

Indre strid

Marco van Basten har i likhet med tidligere trenere hatt sine interne stridigheter å hanskes med. Ruud van Nistelrooy ville lenge ikke spille for Nederland, men en samtale med van Basten løste floken og i dag er van Nistelrooy nøkkelspiller i angrep. Clarence Seedorf derimot nekter fortsatt å spille for van Basten, men har ikke vært savnet så langt. Nederland-treneren viste også diplomattakter da han satte seg ned med de mest rutinerte spillerne for vel et år siden for å diskutere taktikk og spillestil.

Nederlandske fotballspillere har alltid hatt tradisjon for å si hva de mener.

–Fotballspillere har meninger og i Nederland er vi vant til å diskutere dem, mens i andre nasjoner holder en kjeft, tross misnøye. Det er stort sett en fordel at spillerne snakker ut, men av og til oppstår problemer, sier Ruud Gullit, van Bastens angrepspartner i 1988-EM, nå trener for David Beckham i Los Angeles Galaxy.

Nytt system

Snakket gjorde van Basten, og sammen med spillerne kom han frem til at det var tid for å bytte fra Nederlands urgamle 4-3-3-system til det mer moderne 4-2-3-1-systemet. Nøkkelen mente spillerne var at det var nødvendig med to sentrale, defensive midtbanespillere. For Cruyff & Co var det som å banne i kirken at seks menn skulle ta seg av den defensive biten. Slikt var ikke i totalfotballens ånd. Men Michels er død, Cruyff er blitt 61 år, verden går videre og Nederland kan synes å være på vei ut av tilstanden som en sovende kjempe.

Takket være Marco van Basten. Som håper å avslutte sitt virke som trener med EM-tittel. Etter mesterskapet overtar Marco van Basten i Ajax. Kanskje det er håp for fremtiden for Amsterdam-klubben med fire europacuptitler og som var verdens største talentfabrikk for ti år siden. Men først håper Marco van Basten å avslutte sitt virke som Nederland-trener med EM-tittel. Skal det skje bør Oranje helst unngå Portugal, og straffesparkkonkurranse.

Hup, Holand, Hup!