Rosenborgs oksygenopptak, som ble testet nylig, ligger under rekorden fra 1997 der snittet lå på 67 ml. I går skrev VG at Daniel Braaten lå på 58 ml. Dette blir avvist som feil av både Rune Bratseth og Bjørn Hansen i RBK.

Nå er det kun to spillere, Per Ciljan Skjelbred (17) og sannsynligvis Frode Johnsen som ligger over det 67-tallet. Resten ligger under. Dette underbygger det mange har hatt mistanke om denne sesongen; at RBK-spillerne ikke orker like mye som tidligere år.

Idrettsfysiologi-professorene Jan Hoff og Jan Helgerud på NTNU gjennomførte rekordtestene på RBK-spillerne i 1997, og Hoff kan fortelle at en nedgang på for eksempel fem ml får store konsekvenser for hvor mye hver enkelt orker ute på fotballbanen.

— En nedgang på fem ml i oksygenopptak betyr at spilleren må legge ned samme innsats med ti slag høyere puls. Undersøkelser viser imidlertid at fotballspillere velger å gjøre mindre jobb. Vi antar at en nedgang på fem ml betyr at en spiller løper én kilometer mindre per kamp, sier Hoff til Adresseavisen.

Sagt på en annen måte; ti spillere løper til sammen én mil mindre i én og samme kamp.

Hoff og Helgerud har jobbet med klubber som Celtic og Barcelona på dette området de siste par årene. Enkelt fortalt dreier det seg om intervall-øvelser, der treningen går på hjertet som styrkes slik at det klarer å pumpe ut mer blod per slag.

Utholdenhetstreninga er fire-minuttersintervaller med ball - 30 minutter to ganger i uken. I tillegg til at det gir større arbeidskapasitet, fører det til at man tar seg igjen fortere. Den samme treningsformen ble for øvrig benyttet av kvinnelandslaget på ski i fjor sommer.

Best resultater har Celtics U19-spillere, som etter å ha kjørt Hoff og Helgeruds opplegg i fire måneder har gjennomført tester på hele 73-74 ml i snitt. Spillernes lave alder og vekt sammenlignet med seniorspillere gjør at den sammenlignbare verdien ligger på 70 ml i forhold til RBKs tidligere rekord på 67 ml.

— Vi må ikke glemme at det i fotball er flere ting enn utholdenhet som spiller inn. Man kan kompensere for manglende utholdenhet ved å utvikle bedre teknikk og spilleforståelse. Men det optimale er selvsagt å forbedre formen samtidig som man utvikler de andre egenskapene, sier Jan Hoff.