Fritidsboliger er først og fremst en investering i livskvalitet. Det er et sted hvor du kan være mer sammen med andre, eller mer alene. Et sted som blir et prosjekt, eller et sted hvor du kan slappe av og ikke løfte en finger. Uansett behov; før du kjøper hytte er det lurt å foreta en liten analyse som sikrer at virkeligheten samsvarer mest mulig med drømmen den dagen nøkkelen settes i døra.

Mal et presist kostnadsbilde

Det hjelper ikke å eie ei fantastisk hytte hvis økonomiske bekymringer henger over gresstaket som ei tung sky.

Begynn derfor med å kartlegge hvor mye du har mulighet til å kjøpe for, og finn ut hva du kan bære av kostnader utover renter og avdrag på lån.

Ofte vil det påløpe utgifter til for eksempel festeavgift, eiendomsskatt, kontingent til hyttelag, strøm, forsikring, vei, vann, kloakk, søppeltømming eller snørydding. Det kan være at utleie av hytten deler av året er det som skal til for at regnestykket går opp.

Megleren og/eller bankrådgiveren hjelper deg garantert med å finne informasjonen du trenger for å få tilstrekkelig oversikt.

Foto: NTB Scanpix/Shutterstock

Behovsanalyse

Bli enig med deg selv og hverandre om hva som er viktigst for at dere skal trives, og lag ei liste med punkter i prioritert rekkefølge. Listen bør ta for seg ting som det er krevende eller umulig å få gjort noe med, slik som innlagt strøm/vann, utsikt, beliggenhet i forhold til aktiviteter/fasiliteter, sol-, snø- og andre tomteforhold, atkomst/reisevei og mobildekning.

Vil du helst ha ei toppmoderne hytte i et sentralt område, eller er tanken på truger og friheten ved å være helt alene det som frister mest? Tygg godt på dette og se for dere hvordan hyttelivet vil fortone seg på den ene eller den andre måten. Hva skjer time for time fra dere parkerer bilen og til dere etter noen dager drar hjem igjen i de ulike scenarioene? Denne øvelsen er ikke bare nyttig, men også veldig gøy!

Fem gode tips til hyttevisningen

Etter å ha saumfart finn.no, har dere endelig funnet noen spennende objekter som matcher hovedkriteriene og som dere vil dra og se på. Hva nå? 1. Les prospektet nøye, og særlig selgers egenerklæringsskjema.

2. Lekkasjer rundt pipa er blant de vanligste skadene på eldre fjellhytter. Sjekk dette og også eventuelle setningsskader, isolering og ventilasjon.

3. Utforsk nærområdet og finn avstander til butikker, turområder og alpinanlegg.

4.Uten vann, avløp og strøm? Finn ut hva det vil koste å bore etter vann eller koble seg til det kommunale vannlednings- og avløpsnettet. Sjekk utslippstillatelser. Hva koster det å få strøm? Parafin eller propan kan også være en mulighet. 5. Festekontrakt eller eiet tomt: Sjekk den årlige tomtefesteavgiften, kontraktens varighet, hvordan den reguleres og muligheten for å fornye den. Hvis den reguleres i tråd med konsumprisindeksen vil dette som regel gjelde i all uoverskuelig framtid og du slipper overraskelser.

Da gjenstår det bare å ønske lykke til på hyttejakten!