Mandag ble det klart at Norge sender ni utøvere til friidretts-VM i Beijing senere denne måneden. Det er visse muligheter for at flere kan komme med.

For ikke å snakke om kvantiteten, er også kvaliteten på utøverne under tvil. TV 2-ekspert Johan Kaggestad mener det krever en sensasjon at Norge skal ta medalje.

— Man må håpe på en eller annen overraskelse, men jeg ser ingen direkte medaljekandidat i troppen, sier Kaggestad.

— Det eneste jeg ser er at Henrik Ingebrigtsen får et løpsopplegg som gjør at han kan overraske og ta en medalje, men det ville vært en sensasjon, legger han til.

Mål om finaleplasser

Kaggestad mener man må ha vært på pallen regelmessig i Diamond League for å kunne regnes som en medaljekandidat.

Mandag uttalte sportssjef i friidrettsforbundet Ronny Nilsen overfor NRKat de ikke hadde en klar målsetting om medaljer, men at målet var 1-2 finaleplasser.

Han trakk også frem Sindre Buraas og Karoline Bjerkeli Grøvdal, i tillegg til Ingebrigtsen, som finalekandidater.

Mest tro på Ingebrigtsen

— Medalje? Nei det blir tøft. Henrik Ingebrigtsen er vel den som er nærmest, men det krever at de antatt beste er slitne etter forsøk og semifinale - og så må Henrik ha en maksdag i finalen, sier tidligere OL-mester på 800 meter, Vebjørn Rodal.

— Henrik er godt trent og vil kunne tåle tre løp. Men det blir ikke noe «walk in the park» å komme seg til finalen heller. Han må være fokusert i forsøk og semifinale. Der kan han være litt sårbar ettersom han mangler litt fart. Han har best sjanser i finalen, sier Rodal, som ikke ser bort fra at også Karoline Bjerkeli Grøvdal og Sindre Buraas kan komme til finalene på 5000 meter.

— Det som taler litt mot dem er at ingen av dem er noen supre spurtere. Jeg tror de får problemer med å bli direktekvalifisert, de må nok gå videre på tid. Fordelen for Sindre, som virker å være i god form, er at han møter bare tre kenyanere. I Diamond League-stevnere kan de stille medf lere.

- Må verdsette prestasjonene

Steinar Hoen ser heller ikke for seg noen norske medaljer.

— Når Andreas Thorkildsen ikke er med, blir vi uten medalje. Henrik er med i en beintøff øvelse. Han har vist at han er bra når det gjelder, og man vet aldri hva som skjer, men blir han topp åtte er det veldig bra.

- Skjønner det norske folk det?

— De som vet hva dette handler om og skjønner hvor tøft det er å hevde seg i internasjon friidrett, de verdsetter en åttendeplass. De andre som ikke skjønner det, de skjønner det ikke, sier Hoen, som selv er europamester og har to fjerdeplassser fra VM og en femteplass fra OL.

12 utøvere skadet

Årets norske tropp blir etter alt å dømme den magreste siden 2003-VM i Frankrike. Deler av årsaken til det er skadeproblemene i landslaget, som ble belyst i bloggen «Landslaget som ble borte» i forrige uke.

Skader har nemlig ødelagt for 12 norske utøvere, som ellers ville vært aktuelle til VM. Burde forbundet gjort mer for å unngå skadeepidemien? Nei, mener Kaggestad.

Andreas Thorkildsen tar en pause denne sesongen for å satse frem mot OL i Rio. Foto: NTB Scanpix

— Det er tradisjonelt mye skader. Det er stor belastning i friidrett. Det er synd, men det er jo ikke bare norske utøvere som blir skadet, sier Kaggestad.Blant profilene som har fått sesongen ødelagt av skader er Ingvill Måkestad Bovim og Jaysuma Saidy Ndure. Det er imidlertid kun én utøver Kaggestad tror kunne endret på Norges medaljefangst dersom han var skadefri.

— Det måtte vært Andreas Thorkildsen. Men spyd er ikke lenger nede i en bølgedal, de tre beste i verden har alle kastet over 89 meter i verden. Derfor måtte Thorkildsen vært på sitt aller, aller beste for å klare det, sier Kaggestad.

Les mer om Thorkildsens fysiske og økonomiske problemer her.

Friidretts-VM i Beijing starter 22. august og varer til 30. august. Norge endte medaljeløse i Moskva-VM i 2013. I 2011 tok Thorkildsen Norges eneste medalje med sitt sølv i spydkast.

Som et apropos kan nevnes at Thorkildsen er én av bare to norske medaljevinnere i Friidretts-VM siden Trine Hattestads spydbronse i Sevilla i 1999. Thorkildsen har tatt fire medaljer, mens Trond Nymark slo til med sølv i kappgang i Berlin i 1999.