USA – Japan 5-2

Carli Lloyds hat trick i det første drøye kvarteret hjalp USA til 5-2-seier over tittelforsvarer Japan i søndagens VM-finale i fotball for kvinner.

Ikke siden Diego Maradona i 1986 har en spiller vært så avgjørende for et lags suksess i et VM-sluttspill i fotball. Lloyd gikk Maradona en høy gang ved å spare sitt beste til finalen.

Hun ble kåret til kampens spiller i alle fire kamper i cupspillet. Hun scoret i åttedelsfinalen mot Colombia (2-0), kvartfinalen mot Kina (1-0), og i semifinalen mot Tyskland (2-0) scoret hun det første og la opp til det andre.

Carli Lloyd og keeper Hope Solo jubler over VM-gull.

— Jeg hadde én oppgave, og det var å hjelpe laget å vinne denne kampen. Jeg jobbet alt jeg orket, og alt falt på plass, Sa Lloyd.Før cupspillet i årets VM var hennes siste landslagsmål de to som vendte Ada Hegerbergs ledermål for Norge til amerikansk 2-1-seier i Algarve Cup i mars.

Søndag tok hun en knusende hevn over Japan, fire år etter at hun var en av tre amerikanere som bommet på straffespark da japanerne tok sin første VM-tittel. To dødballmål i kampens fem første minutter gjorde at finalen aldri ble spennende.

Lauren Holiday hadde gjort 3-0 da Lloyd i det 16. minutt scoret turneringens kanskje mest spektakulære mål. Hun brøt en japansk feilpasning på egen halvdel, og idet hun krysset midtstreken skjøt hun. Keeper Ayumi Kaihori var altfor langt ute. Hun snublet i sitt desperate forsøk på å nå tilbake, fikk så vidt hånden på ballen, men skjøv den bare inn i hjørnet.

Bedre enn Diego

For 29 år siden bar Maradona et middelmådig argentinsk lag til finale i mennenes VM, men overlot rampelyset til andre spillere i finalen. Lloyd var ikke så beskjeden.

USA er verdensmester for tredje gang. Foto: NTB Scanpix

Før det var spilt tre minutter scoret hun ledermålet. Megan Rapinoe tok hjørnespark fra høyre. Lure amerikanske løp dro forsvarsspillerne ut av posisjon, og i midten kom Lloyd som en rakett og styrte den flate serven i mål med utsiden av venstre fot.To minutter senere fikk tittelforsvareren en ny uppercut. Lauren Holiday tok frispark fra høyre. Tobin Heath flikket ballen videre, og i midten styrte Lloyd den i mål med innsiden av høyre fot.

Før kvarteret var spilt ble det 3-0. Azusa Iwashimizu klarerte et innlegg rett opp, og Holiday knallet nedfallsfrukten rett i mål på hel volley.

Fra midtstreken

Det var alt som skilte Lloyd fra ekte hattrick, ettersom hennes supermål fra midtstreken fulgte bare to minutter senere.

USA hadde dermed scoret på fire av sine fem første avslutninger, og på alle fire som gikk mellom stengene.

Japans landslagssjef Norio Sasaki gjorde to bytter før pause. Blant annet sendte han innpå den største helten fra forrige VM, Homare Sawa (36), som spilte sine første VM-kamper da Norge ble verdensmester for 20 år siden.

Japan reduserte da Yuki Ogimi vendte bort midtstopper Julie Johnston på et innlegg fra Nahomi Kawasumi og sprakk nullen til USA-keeper Hope Solo.

I annen omgang kom en ny redusering da Johnston i duell med Sawa stusset ballen i eget mål på et japansk frispark, men spennende ble kampen aldri. Tobin Heath scoret amerikanernes femte mål etter en ny dødball.

USA er verdensmester for første gang siden 1999. Christie Rampone, som var i troppen uten å spille den gang, ble byttet inn mot slutten. 40-åringen ble dermed den eldste spiller i et VM-sluttspill for kvinner, en av mange rekorder satt søndag.