De norske roerne gjør noen ekstra tiltak for å unngå å bli syke av det skitne vannet på OL-arenaen i Rio de Janeiro.

Arrangøren har måttet tåle mye kritikk for det høye bakterieinnholdet i Lagoa Rodrigo de Freitas, som ligger like ved den berømte stranden Ipanema. Under junior-VM i fjor ble flere roere syke.

Landslagstrener Johan Flodin er ikke veldig bekymret for at utøverne det skal skje under OL, men forteller at de tar noen ekstra forholdsregler for å unngå at de norske roerne skal få lekene ødelagt av sykdom.

— Vi sørger for å ha vannflaskene i plastposer, og vi vasker hendene våre i sprit. Vi er også nøye med å skylle båtene i ferskvann. Det er enkle tiltak, men noe vi ikke pleier å gjøre når vi er på konkurranser. Vi hadde folk her under junior-VM i fjor og har snakket med dem som har vært her mye, sier Flodin.

Medaljehåp

Også de danske roerne tar sine forholdsregler, skriver nyhetsbyrået Ritzau. Danskene skal vaske klærne sine daglig, samt vaske hendene med både sprit og såpe. De har også tatt forskjellige vaksiner i forkant av lekene.

— Vi skal være ekstra nøye med hygienen, sier sportssjef i det danske forbundet, Lars Christensen, ifølge nyhetsbyrået.

Norge stiller med tre båter i OL. Veteranen Olaf Tufte skal ro dobbeltsculler med Kjetil Borch, mens Nils Jakob Hoff skal i aksjon i singlesculler. Det største norske medaljehåpet i roing er Are Strandli og Kristoffer Brun i lettvekt dobbeltsculler. Tufte og Borch regnes som outsider i medaljekampen i sin båtklasse.

OL-arenaen for roerne, Lagoa, i Rio de Janeiro. Foto: NTB Scanpix

— De som har fått et medaljestempel på seg, har fått det fordi de fortjener det. Det er ikke noe vi tenker på i hverdagen, men vi merker at det nærmer seg OL og at pressen er litt mer interessert. Vi prater ikke så mye om det i hverdagen, sier Flodin.Svensken er trygg på at forventningspresset ikke vil bli for stort på Brun og Strandli.

— Alle i troppen vår er tidligere verdensmestere. Are og Kristoffer har ikke vært medaljefavoritter i OL tidligere, men i VM har de vært det, sier Flodin.

Nedtur i 2012

Norske roere har en stolt historie i OL-sammenheng og fra 1972 til 2008 tok de medalje i alle leker de deltok i. I London for fire år siden ble imidlertid ingen medaljer.

Olaf Tufte er den mest meritterte i troppen. Han har to gull og ett sølv fra tidligere OL.

Rokonkurransene i Rio-lekene starter lørdag. Da skal både Tufte/Borch og Hoff i aksjon. Strandli/Brun ror sitt forsøksheat søndag. (©NTB)