FALUN: Før dagens 15-kilometer var det én ting alle vi norske på Lugnet skistadion lurte på:

Skulle de norske smørerne rote det til igjen?

På et skikkelig sørpeføre fikk vi én mann på pallen og fire norske blant de ni beste. Heldigvis ble det ingen dominoeffekt av gale valg i smøreboden. Krisen var avblåst for denne gang. Da slapp også smøresjef Knut Nystad unna søkelyset som en fotballdommer pleier å gjøre det etter en prikkfri kamp.

Bertil Valderhaug er redaktør for 100% Sport-samarbeidet og Aftenpostens kommentator under VM i Falun. Foto: MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD

Sånn er det å være smører.Du får kjeft når skiene er dårlige.

Du er anonym når det går som forventet.

Tre er trygge

Isteden dukket det opp et annet spørsmål mens svenskene jublet for et nytt langrennsgull:

Skal dagens bronsevinner Anders Gløersen eller søndagens gullvinner Finn-Hågen Krogh gå tredjeetappen på fredagens herrestafett?

Finn-Hågen Krogh (t.v) ble nummer fem på 15-kilomteren i Falun. Foto: Grøtt, Vegard Wivestad

Det er det eneste usikkerhetsmomentet foran ski-VMs svar på motorsportens Formel-1. Tre av fire på det norske stafettlaget er ferdig snakka.Didrik Tønseth (firer på 30 km duatlon) og Niklas Dyrhaug (stabil gjennom hele vinteren) går de to klassisk-etappene. Petter Northug (etter hvert på lett treningstur i dagens konkurranse) går naturligvis ankeretappen. Akkurat som han har gjort det i hvert eneste mesterskap siden VM-gullet i Sapporo i 2007. — Jeg håper i hvert fall at dagens løp teller litt, svarte Gløersen forsiktig på spørsmålet om han bør få gå den 10 km lange tredjeetappen i fristil.

Perfekt søknad

Bronsen bak svenske Johan Olsson og franske Maurice Manificat var en perfekt søknad. Lenge så det ut som om den 28 år gamle Oslo-gutten skulle kjempe om gullet. Mens Olsson fikk ekstra krefter mot slutten, skjedde det motsatte med Gløersen.

Bronsen var uansett en perfekt stafett-søknad fra han som egentlig er sprinter.

Løpet var bekreftelsen på at han er i toppform. Bronsen på Lugnet skistadion på 15 km kom på tungt og seigt føre. Verdenscupseieren før jul kom på panserføre på samme distanse i Davos.

Så får landslagsledelsen vurdere dette opp mot Finn-Hågen Kroghs sterke prestasjoner. Det er ingen tvil om at han også vil være et utmerket valg. Finnmarkingen vant det siste verdenscuprennet før VM og var suveren på søndagens sprintstafett sammen med Petter Northug. I dag leverte han også et kjempegodt løp og havnet på 5. plass.

Men han ble slått med 28,4 sekunder av Gløersen.

Det er nesten et halvt minutts begrunnelse for at nettopp Gløersen bør foretrekkes.

Så får det bli en vurdering hvor mye det hadde å si at Gløersen startet fem minutter før Krogh. Løypa ble løsere og løsere etter hvert, men om det utgjorde så mye som 28,4 sekunder?

Neppe.