FotballLa Manga - Spania06.03.2009Hamarkameratene / HamKam v Tromsø 0-2Foto: Morten Olsen, DigitalsportRune Pedersen

Statistikksenter Eliteserien:

Bildet ovenfor viser at Per-Mathias Høgmo også forlot sitt tekniske område under kampen mot Stabæk, men det får ingen konsekvenser for Tromsø-treneren.

— Ingen trenere som går en meter eller to på utsiden av feltet i den hensikt å coache eget lag skal bli vist på tribunen. Det skal ikke fjerdedommer eller dommer reagere på, heller ikke i framtida , sier Rune Pedersen, dommersjef i Norges Fotballforbund.

Jan Jönssons oppførsel i mandagens kamp i Telenor Arena førte derimot til at Stabæk-treneren ble sendt opp på rad 1 rett bak spillerbenken - og at han må sitte på tribunen også i lagets kamp mot Lillestrøm på Åråsen lørdag.

— Det er dommerens skjønn i forhold til hvilken atferd som aksepteres, akkurat som enhver avgjørelse dommeren tar på banen, presiserer Pedersen overfor Aftenposten.no.

(Artikkelen fortsetter)

Her koker det over for Jönsson

Her koker det over for Janne

Som et rødt kort

Eliteseriedommerne har fått klar beskjed før sesongen om hvor grensen går for trenerne:

— Å gå ut av teknisk område (den avmerkede rektangelet rundt lagets spillerbenk) for å protestere mot dommeravgjørelser eller reagere mot motstanderbenken vil ikke bli akseptert. Da er konsekvensen at man må påregne å bli vist bort fra teknisk område og opp på tribunen, forklarer Rune Pedersen.

— Da blir det å anse som et rødt kort for en spiller på banen: En trener som blir vist bort og opp på tribunen må automatisk stå over første kamp, med mindre NFF finner ut at det ikke skal ilegges noen straff, sier dommersjefen.

Da er dommerens rapport avgjørende. Og Kjetil Sælens ord har tydeligvis veid tyngre enn Stabæk og Jan Jönssons rapporter og uttalelser i denne saken. Stabæk-treneren følte seg provosert, og akter nå å anke avgjørelsen.

- Utmålingen av karantene gjøres av Disiplinærutvalget, men følger regelverket. De har brukt standard prosedyre , understreker Eirik W. Sandsten, seksjonsleder i juridisk seksjon i NFFs konkurranseavdeling.

Roet gemyttene?

Under tumultene i Brann - Tromsø i fjor var Steinar Nilsen og Per-Mathias Høgmo ute blant kamphanene på gressmatta på Brann stadion og følgelig langt utenfor sitt «tekniske område», uten å få noen form for straff. Forskjellen fra Jönsson-saken kan igjen forklares med den enkelte dommers skjønn.

- Dommeren valgte ut fra omstendighetene i den situasjonen og alt som skjedde der ikke å vise trenerne på tribunen. Han anså at trenerne var ute på banen for å roe gemyttene og at det ikke var grunnlag for noen straff , sier Rune Pedersen.

Om Nilsen og Høgmo bare bidro til å «roe gemyttene» i den kampen kan diskuteres, men uansett skal det mye til før NFF sentralt overprøver dommerens skjønn og omgjør beslutninger.

Derfor må Jan Jönsson belage seg på tribuneplass på Åråsen lørdag.

VIDEO: Skråblikk på 4. serierunde:

Paradise-sveis, flause og krigsmaling

Totalt useriøs oppsummering av fjerde serierunde