I Finland har nyheten om Therese Johaugs positive dopingprøve blitt mottatt med enorm oppmerksomhet. Kaj Kunnas har jobbet som sportsjournalist siden 1989, og dekket langrenn for rikskringkasteren YLE i en årrekke. I disse dager er han en en profilert programleder for kanalen.

Kunnas er aller mest forundret over måten norsk idrettsledelse, nærmere bestemt Norges Skiforbund og Antidoping Norge, har håndtert saken.

Kaj Kunnas føler langrennssporten tett for YLE. Nå langer han ut mot Norge. Foto: PRIVAT

Kunnas mener oppførselen minner om den omstridte amerikanske presidentkandidaten Donald Trump.— Donald Trump hører heller ikke på noen. Han bryr seg ikke om hva andre synes, og han tar ikke hensyn til Hillary Clinton, han bare går på. Han føler han kan si hva som helst, og at han står over alle, sier Kunnas.

TV-profilen trakk også linjene mellom Trump og norsk idrettsledelse i et frokostprogram på YLE mandag morgen.

— Denne sammenligningen handler om hvordan man oppfører seg. Jeg synes Norges Skiforbund bør høre på WADA og FIS. Det er klart at skiforbundet ønsker å beskytte sine egne, men jeg føler at Norge gjør litt som de vil.

Svensk kommentator tror ikke på Johaug-forklaringen: - Var alt bare en bløff?

- Gjør jobben så grundig som mulig

Det har blant annet vakt oppsikt i utlandet at Therese Johaug ikke har blitt suspendert mens saken undersøkes nærmere. Årsaken til dette forklarte Antidoping Norge lørdag. Forklaringen var at bevisene i saken må bearbeides før en beslutning om midlertidig utestengelse kan bli fattet.

Johaug har selv avslått muligheten til frivillig utestengelse, fordi hun selv mener at hun ikke er å bebreide for den positive dopingprøven.

— Vi skal ikke gå inn på hvordan andre ser på dette, sier kommunikasjonsleder i Antidoping Norge Halvor H. Byfuglien til Aftenposten etter å ha fått referert uttalelsene fra Kaj Kunnas.

— Vi er opptatt av å gjøre jobben så grundig som mulig, og få saken tilstrekkelig opplyst, legger han til.

Kommunikasjonssjef Espen Graff i Norges Skiforbund forteller at Kunnas kritikk tas til etterretning.

— Vi er opptatt av å gjenskape tilliten til norsk langrenn. Derfor er det helt nødvendig å lytte til kritikere og innspill i denne vanskelige saken, skriver Graff i en tekstmelding til Aftenposten.

SAKEN DOMINERER I SVERIGE OG FINLAND: - Det er Zlatan, så Kalla, så Johaug.

- 1+1 er lik 3

Imellomtiden råder spekulasjonene i Finland om hvorvidt det er en alvorlig ukultur i norsk langrenn. Kaj Kunnas mener enhver norsk medalje i Lahti-VM vil bli mottatt med skepsis, med mindre det gjennomføres en umiddelbar testing av hele det norske laget.

— Med Johaug- og Sundby-saken i sommer, føler man litt at 1+1 er lik 3. Kan nordmenn virkelig føle at man har kommet til bunns i dette nå?, spør Kunnas, for han understreker at han ikke har kontroll på absolutt alt som foregår i norsk langrenn.

— Det er bra for norsk langrenn om det pusses litt, for å skape troverdighet. Det handler om å ikke oppføre seg som Donald Trump, men å høre på andre, gjentar Kunnas.

Det er foreløpig usikkert om Therese Johaug vil stå på startstreken under VM i Lahti i februar.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport: - 2016 vil stå som et veiskille i norsk idrett: