— Det er veldig positivt at dette nå blir tatt tak i, men jeg er forsiktig optimist når det gjelder hva det kan føre til, sier Erik Tysse.

I helgen forfattet Norges friidrettspresident Tore Hordnes et brev til Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) der han krever å få oppgitt viktig informasjon i dopingsaken mot Erik Tysse. I brevet ber Hordnes om at detaljer i saken som så langt ikke er blitt offentliggjort, blir lagt frem.

— Dette er informasjon som Tysse har etterspurt, og som ekspertene hans mener er relevant informasjon. Derfor må det frem. Det er håpløst at ikke informasjonen er fremlagt. Det må være åpenhet, sier Hordnes.

Kontaktet for to uker siden

Tysse ble kontaktet av Hordnes for to uker siden og ble forespurt hvilken informasjon han ønsket å få ut.

— Jeg håper vi nå kan få informasjon på bordet, slik at vi kan få bevist at jeg ikke har tatt Cera. Men dette burde kommet med en gang saken kom opp i 2010. Da burde hele norsk idrett ha ønsket all fakta på bordet, sier Tysse.

Som kjent ble Tysse i 2010 tatt for å ha brukt bloddopingmiddelet Cera, og kappgjengeren ble utestengt fra 2010 til 2012. Men hele tiden har Tysse hevdet sin uskyld, og flere eksperter har jobbet for å få ham frikjent.

— Det er kjempefint at Friidrettsforbundet krever denne informasjonen utlevert. Vi har etterlyst det i tre år nå, sier Jon Nissen-Meyer, professor ved seksjon for biokjemi og molekylærbiologi ved Universitetet i Oslo, og en av Tysses støttespillere.

Søndag stilte BTs sportskommentator Anders Pamer spørsmålet om "det virkelig kan tenkes at friidretten er så pill råtten at noen kan ha jukset med Erik Tysses dopingprøve".

Tror på Schwazer-kobling

Tysse-leirens hovedtese er at kappgjengeren fra Os er uskyldig dømt, men at han på en eller annen måte likevel er blitt dømt for doping. Ifølge Tysses eksperter kan dette ha en sammenheng med en annen kappgjenger, Alex Schwazer, den italienske OL-vinneren fra 2008, som har innrømmet å ha dopet seg. Schwazer er akkurat nå tema for en rettslig høring i Italia, der han blant annet har sagt at Det italienske friidrettsforbundet visste om at han dopet seg, og at han fikk hjelp til å dekke over at han var dopet.

En teori blant Tysse-ekspertene er at Schwazer, som vant løpet der Tysse ble tatt i 2010, avla en positiv dopingprøve den gangen, og at skylden ble lagt på Tysse. Det er på det rene at Schwazer og Tysse var to av de seks utøverne som ble testet etter det aktuelle løpet i Sesto San Giovanni 1. mai 2010. Informasjonen Det norske friidrettsforbundet nå krever utlevert er denne:

  • En usladdet A-rapport.

  • Mengden Cera i referanseprøvene (kontrollsporene).

  • De originale gelbildene av A-prøven og B-prøven.

— Jeg gjør dette for å fjerne all tvil i denne saken. Om ny informasjon vil vippe saken i den ene eller den andre retningen kan ikke jeg uttale meg om, sier Hordnes.

Har prøvd før

Friidrettspresidenten sier hans forgjenger Svein Arne Hansen, som nå er president i Det europeiske friidrettsforbundet, har etterspurt denne informasjonen muntlig tidligere, uten å lykkes. Men denne gangen regner han med å få svar.

— Jeg forventer at når jeg som president for Det norske friidrettsforbundet spør om dette, så blir dokumentene utlevert, sier Hordnes.

Nissen-Meyer er usikker på om man vil lykkes i få frem mer informasjon fra Roma-laboratoriet som gjorde analysen av Tysse.

— Hvis det som er bak sladden er så avslørende som vi tror det kanskje er, så vil de nok prøve å forhindre at det blir offentlig, sier professoren.

Det er alle avsløringene om korrupsjon i Det internasjonale friidrettsforbundet, mer enn selve Schwazer-saken, som gjør at Hordnes nå legger nytt trykk på å få informasjonen utlevert.

— Men det er klart at når det kommer frem i Schwazers sak at litt av hvert har skjedd i Italia rundt skjuling av dopingbruk, så er det bare enda mer viktig å få frem all informasjon i Tysses sak, sier friidrettspresidenten.

Han understreker at han ikke tar stilling i Tysse-saken, men vil bare ha full åpenhet, og sier ingen er tjent med tvil rundt saken.

— Informasjon må frem uansett om folk er uskyldige eller ikke. Forsvarerne har rett på å se alle dokumenter som finnes. For meg som idrettsleder og for utøverne er det viktig å kunne stole på systemet. Da må det være åpenhet rundt det, sier Hordnes.

— Har de gjort en feil i denne saken, så må de stå ved det. Er det riktig, så får vi ta det til etterretning.