Liverpool-stopper Mamadou Sakho er suspendert fra fotballen i 30 dager, etter at franskmannen testet positivt for doping.

Sakho testet positivt på et fettforbrennende stoff og er suspendert mens UEFA etterforsker saken.

Midtstopperen ble med en gang fjernet fra laget mot Newcastle forrige helg, og spilte heller ikke Liverpools første semifinalekamp mot Villarreal i Europa Leauge torsdag.

BAKGRUNN:

— Både spilleren og klubben har oppnådd fordeler

Mamadou Sakho (i midten bak) var på tribunen og så Liverpool rote bort seieren mot Newcastle. Foto: Lee Smith, Reuters

Liverpool har ikke fått noen straff som klubb i etterkant av den positive dopingprøven, men nå tar den anerkjente fotballskribenten Barney Ronay til orde for at Liverpool bør kastes ut av Europa League.— Det kan virke strengt. Det er jo Sakho som skal klandres. Men både spilleren og klubben har oppnåd fordeler, hvor enn små de er. Dermed burde også begge vært kastet ut av turneringen. Reglene sier noe annet, men reglene er feil, skriver Ronay i sin spalte i britiske The Guardian.

Sakho testet positivt på stoffet etter den siste kampen i åttendedelsfinalen mot Manchester United.

Får støtte fra lagkamerat

— Han (Sakho) spilte 90 minutter den kvelden. Han gjorde 18 dopingpåvirkede klareringer og taklinger, og spilte en dopingpåvirket rolle i et viktig resultat for klubben, skriver Ronay, og legger til Sakhos prestasjoner i etterkant av kampen:

— Han har spilt seks klubbkamper siden. Han scoret et dopingpåvirket utlikningsmål mot Borussia Dortmund i Europa League. En turnering hvor Liverpool fortsatt har mulighet til å ta med seg et dopingpåvirket trofé. Det vil dermed gi en dopingpåvirket plass i neste års Champions League, skriver den britiske fotballskribenten

Kolo Toure ble selv utestengt i seks måneder i 2011, etter å ha testet positivt på slankepiller. Foto: Reuters

Liverpool har gått ut offentlig og støttet sin franske midstopper, og både Jürgen Klopp og Kolo Toure har kommet med sine sympatierklæringer. Sistnevnte ble selv utestengt i seks måneder i 2011, etter å ha testet positivt på slankepiller mens han var i Manchester City.— Jeg har vært gjennom det. Det ga meg muligheten til å lade batteriene og hjelpe meg å fokusere. Han er en intelligent fyr, så jeg er ikke bekymret for ham. Han kommer sterkt tilbake, sier Toure ifølge ESPN.

— Se for deg dette i andre idretter

— Det vi gjør nå er å samle inn så mye informasjon som mulig. Så må vi vente på neste steg. Vi har gjort det vi mener er riktig frem til nå, så får vi vente og se, sa Klopp før kampen mot Villarreal.

REKORDEN: Her løper Ben Johnson inn til 9,79 og overlegent gull på 100 meter i Seoul. Den tiden ble kort etter strøket. Foto: Gary Kemper - AP Photo

Sakho har godtatt resultatet av dopingprøven og vil trolig stå foran en lang karantene. Ronay i The Guardian mener dog det er noe helt galt med systemet. Ifølge den engelske skribenten kan ikke UEFA straffe et helt lag før tre eller flere spillere tas i doping.

— Med andre ord er det altså i fotball greit at 20 prosent av spillerne du sender på banen er dopet. Du får fortsatt seieren. Se for deg det i andre idretter. Det er som om Ben Johnson får lov til å beholde sin medalje fra OL i 1988, skriver Ronay.

Ifølge avisen Liverpool Echo vil Sakho påberope seg «formildende omstendigheter» for å unngå en lang straff. Mye tyder dog på at den franske midtstopperen mister EM på hjemmebane til sommeren.