I GÅR VAR DET en midtstopper som scoret og sørget for drømmeåpning. Brasil-fødte Pepe har imponert i Real Madrid-drakten tidligere i sesongen. I går var han en av banens beste. Først sendte han en heading i mål, men ble korrekt avblåst for offside. 1-0-målet kom da han brøt høyt oppe i banen, spilte vegg med Nuno Gomez og satte ballen i mål.

Da kunne Portugal allerede ha ledet, men en mesterlig redning av Tyrkia-keeper Volkan stoppet Ronaldo før pause. Ronaldo-frisparket var av ypperste merke, men redningen med fingertuppen sendte skuddet i stangen i stedet for i mål. Dermed var Tyrkia inne i kampen og hadde selv et par gode overgangsmuligheter før Portugal scoret. Men tyrkerne mangler i likhet med Portugal en spiss av ypperste merke.

RINGREVEN SCOLARI organiserte Portugal i en stram 4-5-1 etter 1-0-scoringen og da minnet portugiserne om mannskapet som manøvrerte seg til forrige finale. Med kløkt, og med teknisk gode spillere som behersker det meste. Tre av Portugal-forsøkene gikk i treverket. Typisk nok var to signert Nuno Gomez. Spissen som kun scoret tre mål i kvalifiseringen og som aldri har slått til i et sluttspill. Da Meireles rett før slutt la på til 2-0, sikret Portugal seg et ypperlig utgangspunkt i EM-gruppen.

VERKEN TSJEKKIA ELLER SVEITS overbeviste i åpningskampen. Men tsjekkerne fikk seieren som gjør at de har et godt utgangspunkt for å nå kvartfinalen. Arrangørnasjonen snublet og viste ikke mye som tyder på at de kan avansere. Ikke minst fordi deres fremste angrepskort Alexander Frei forsvant ut med skade like før pause. Uten storscoreren med videre mangler Sveits angrepskraften som kan være forskjellen på suksess og fiasko. Hele Sveits håper Frei rekker de to neste kampene, men sannsynligvis er EM over for kapteinen.

SVEITSERNE FREMSTO SOM SOLIDE, men uten gjennombruddskraft. Tsjekkia var ikke stort bedre, men utnyttet svakt forsvarsspill av Sveits og vant en helt jevn kamp. Ikke minst takket være sitt rutinerte serie-A-forsvar og en god Petr Cech i mål. Men farten og gjennombruddshissigheten som preget laget tidligere, manglet. Trøstens for Sveits finner en fire år tilbake i tid. Den gang tapte Portugal åpningskampen på eget gress mot Hellas. Tre uker senere spilte de finale, også det mot grekerne. Men Sveits viste ikke stort i går som gjør det mulig å se at de kommer så langt. Nå har de presset på seg og skal få det uhyre vanskelig med å avansere.