Ved årsskiftet ble stoffet meldonium satt på antidoping-listene. Siden den tid har godt over 100 idrettsutøvere blitt tatt for å ha brukt stoffet. Onsdag ble det kjent at den norske vektløfteren Ruth Kasirye testet positivt på stoffet i januar.

Stoffet brukes hovedsakelig til å behandle hjertesykdommer.

Antidoping-lege Inggard Lereim mener det at så mange har testet positivt på meldonium bare viser at det brukes prestasjonsfremmende. Foto: NTB Scanpix

— Det er lite som er kjent om dette stoffet i Vest-Europa, i og med at det hovedsakelig er brukt i Øst-Europa. Angivelsen av effekt er prestasjonsheving, særlig i utholdenhetssammenheng. Stoffet er 40 år gammelt, og angivelig ble det brukt i forsvaret i gamle Sovjetunionen for å øke deres utholdenhet. Det er noen rykter som verserer. Men det er lite kjennskap til stoffet og deler i Vest-Europa, sier den mangeårige dopingjegeren Inggard Lereim til Aftenposten.

Ikke en malariamedisin

Kasirye bedyret at hun tar det fulle og hele ansvaret for det som har skjedd. Ifølge advokatfirmaet som representerer henne, Bull & Co, testet Kasirye positivt etter at hun fikk stoffet som behandling for malaria i julen. Kasirye er for øvrig ikke dømt, saken er under behandling.

LES OGSÅ:

Ruth Kasirye testet positivt for meldonium i januar. Foto: NTB Scanpix

Lereim mener det ville være absurd å behandle malaria med meldonium.— Det er ikke en malariamedisin. Hvis noen leger har brukt det, er de på helt feil spor. Det er helt ukjent at dette brukes som behandling for infeksjonssykdommer, sier Lereim.

Men nå er altså godt og vel 100 idrettsutøvere tatt for bruk av stoffet siden det kom på dopinglista 1. januar. For Lereim indikerer ikke dette noe annet enn at stoffet er tatt i en annen hensikt enn som medisinsk behandling, altså som prestasjonsfremmende.

Diabetes-behandling

Maria Sjarapova var den første virkelig store idrettsstjernen som ble tatt for bruk av stoffet. Tennis-yndlingen testet positivt under Australian Open i januar.

Hennes forklaring var at hun hadde brukt stoffet siden 2006, altså i ti år, som behandling for flere helseproblemer, blant annet diabetes og mangel på magnesium.

Tennisstjernen Maria Sjapapova har testet positivt på meldonium. Foto: NTB Scanpix

De mange e-postene hun hadde blitt tilsendt som varsling for at medikamentet kom på dopinglisten, hadde hun ikke fått med seg.— De underligste ting finnes på som forklaring for å normalisere bruken. Det vil komme langt flere versjoner ettersom flere av de profilerte utøverne blir tatt for dette, sier Lereim til Aftenposten.

Det er aller flest russere som er tatt for bruk av stoffet, men også den svenske friidrettsprofilen Abeba Aregawi.

LES OGSÅ:

Skyldte på lagkameratene

Av idrettsprofiler har både svømmeren Julia Jefimova og skøyteløperen Pavel Kulizjnikov testet positivt på stoffet — men begge har også en dopingdom fra før. Dermed kan det fort bli en utestengelse på livstid for den russiske duoen.

Kulzjnikov var i tillegg - inntil han ble tatt - suveren på 500- og 1000-meter denne sesongen. Han tok to gull i distanse-VM i vinter, og har vunnet sju av åtte 500-metere og fire av fem 1000-metere i verdenscupen.

Kortbane-løperen Semjon Jelistratov, derimot, skylder på lagkameratene.

— Jeg vil ikke si navn, men jeg mener at en av mine lagkamerater kan ha satt opp dette. Ingen liker ledere, av den grunn kan det bli brukt slike uærlige metoder, sa Jelistratov etter at det ble kjent at han hadde testet positivt i mars.

Det hender seg det kommer noen litt absurde unnskyldninger etter at idrettsutøvere har blitt tatt i juks. Syklisten Floyd Landis hevdet at hans høye testosteronverdier kom etter at han hadde drukket øl og whiskey. Sykkel-kollega Tyler Hamilton mente at hans høye blodverdier og det fremmede blodet han hadde i kroppen kom fra hans ufødte tvilling. Petter Northugs rival på langrensski, Alexander Legkov, mener på sin side at det er helt greit å bruke meldonium.

Aftenposten har vært i kontakt med Ruth Kasirye, som henviser til sin advokat i Bull & co. Han har ikke besvart Aftenpostens henvendelse torsdag.

LES OGSÅ:

Hør siste episode av Aftenpodden Sport. Der kan du høre hva ekspertene i studio mener om åpenhetsdebatten i norsk idrett: