– Det å gå ut med offentlig kritikk mot en nestleder er både en kritikk og en advarsel, sa Støre da han fredag møtte pressen i vandrehallen på Stortinget.

Han understreker at det er en svært sterk reaksjon når han som partileder offentlig går ut og mener Giske har opptrådt kritikkverdig.

– Det er helt uvanlig i Arbeiderpartiet at en leder går ut med kritikk på denne måten, sier han.

Selv sto en ydmyk Giske fram på Dagsrevyen onsdag kveld og beklaget atferden sin.

Har ikke bedt Giske trekke seg

Støre vil imidlertid ikke svare et klart nei eller ja på om Giske har brutt partiets retningslinjer eller loven om seksuell trakassering.

– Jeg mener at de som har varslet, har vært utsatt for uønsket seksuell opptreden. Han har bestridt deler av det, og jeg har måttet gjøre en helhetsvurdering, sier Støre, som legger til at Giskes tillit er svekket og at han ikke har mye å gå på.

– Det er klart at det rammer inn grenser for hva som er akseptabel oppførsel fra ham, sier partilederen.

På spørsmål fra NTB om han har bedt Giske om å trekke seg, svarer Støre et klart nei.

– Men selvfølgelig, om det kommer andre ting, av en mer alvorlig karakter, alvor og omfang, så må det vurderes på det grunnlaget, sier han.

Flere kommentatorer tolker utsagnet som at om det kommer mer nå, så vil Giske miste toppvervet i Ap-ledelsen.

– Kommer det til å bli ro rundt denne saken så lenge Giske blir sittende?

– Det er ikke ro i Arbeiderpartiet nå, og det skjønner jeg. Det er jo alvorlige saker. Men jeg mener at min reaksjon var den riktige i lys av det jeg visste i går, sier Støre.

Ikke mandat til å avsette

På spørsmål fra journalistene på hvor grensen går for hva man kan tillate seg i Arbeiderpartiet, svarer Støre:

– Det er en helhetsvurdering av alvorsgraden. Vi er valgt av landsmøtet. Jeg sitter formelt ikke med et mandat til å kunne avsette valgte ledere. Han må selv vurdere sin situasjon og om han kan gjøre sin jobb i lys av det som har kommet fram.

Samtidig ønsker ikke Støre å spekulere i sannsynligheten for at Giske må gå.

– Jeg har ikke hørt noen i partiet kreve Giskes avgang. Jeg har lyttet grundig og brukt mye tid på dette. Men han har ikke mye å gå på, sier Støre, som også sier han er vel vitende om at det kan komme flere saker i dagene som kommer.

– Varslerne har rett til å bli trodd. Jeg er glad for at folk er trygge nok til å stå fram, sier partilederen.