AGDER: Det opplyser Statens vegvesen i en pressemelding.

37 personer har mistet livet på de norske veiene så langt i juni og juli. Rogaland og Buskerud er hardest rammet, mens det i Vestfold og Trøndelag ikke har vært noen dødsulykker.

— Dette er direkte nedslående, og det er en vond oppgang. Dette er langt mer enn bare tall og statistikk for de som rammes, sier pressesjef Kjell Bjørn Vinje i Statens vegvesen.

Fire personer i Agder

En 20 år gammel mann døde etter en ulykke på Varoddbrua. Foto: Eirin Margrethe Fidje

I Agder har fire personer mistet livet i trafikkulykker denne sommeren. I fjor var tallet null i samme tidsperiode (juni-juli). 4. juli omkom en mann på fylkesvei 152 i Froland. Et ektepar fra Østfold omkom på E 39 ved Flekkefjord 11. juli. En drøy uke senere mistet en 20 år gammel mann livet i en mopedulykke på E 18 i Kristiansand. — Det er dessverre ikke sjokkerende å høre disse tallene. I fjor var et veldig spesielt år, med det laveste antall drepte i trafikken på veldig mange år. Nå er vi tilbake på det nivået som har vært de siste årene, sier distriktsleder Ole Rath i Trygg Trafikk Vest-Agder.

— Vi må jobbe målbevisst og like hardt for å få ned antallet. Mennesket er det viktigste bidraget til at vi kan unngå ulykker, sier Rath.

Han oppfordrer folk til å være tålmodige i trafikken.

- Vær tålmodig

— Det er mye trafikk nå på sommeren. Uansett hvordan trafikken blir, må man prøve å ikke la seg irritere over andre bilister.

To personer ble bekreftet omkommet på stedet etter at en personbil og en lastebil kolliderte på E 39 i Flekkefjord. Foto: Tor Witzøe

Kjell Bjørn Vinje forteller at de ikke har noen umiddelbar forklaring på den markante oppgangen i antall trafikkdrepte. Han forteller videre at rundt 40 prosent av de som dør på veiene ikke bruker bilbelte.— Det er et symbol på hvor viktig det er å bruke sikkerhetsutstyr i trafikken.

Denne sommeren har antall drepte økt med 13 personer sammenlignet med juni og juli i fjor.

Høy fart

— Sommeren er høysesong for trafikkulykker, der det er typisk med høy fart og utforkjøringer. Mye skjer på kvelds- og nattestid, sier Vinje.

— Vi tror at sommerværet lurer folk til å kjøre litt fortere. Det er lyst, god sikt og bart på veiene, og man føler at man har mer kontroll. Da tar man litt flere sjanser som dessverre gir fatale utfall.

Sjåføren av denne bilen omkom, da bilen kolliderte i et tre i Froland. Foto: Privat

Statens vegvesen ber folk ta forholdsregler når de legger ut på bilturer.— Det beste rådet er å bruke hodet. Vær forsiktig og kjør etter fartsgrensen. Små og store førerfeil blir vanskelige å rette opp dersom man har høy fart.

— Vi i vegvesenet har ansvar for at veiene skal være sikre, og at det skal være godt med informasjon. Vi trenger allikevel god hjelp fra bilistene, sier Vinje.