AGDER: – Bildet viser observasjoner av et vanvittig tordenvær ute i Nordsjøen nå i natt. Det beveger seg sakte mot land, skriver Meteorologene på Twitter. Bildet viser et stort område som er markert med lynnedslag i havområdet mellom Storbritannia, Danmark og Norge.

Statsmeteorolog John Smiths ved Meteorologisk institutt sier til Fædrelandsvennen torsdag morgen at kaldfronten nå er på vei inn mot kysten av Rogaland, men at tordenværet har avtatt noe i styrke.

— En kaldfront strekker seg fra Danmark og opp mot kysten av Rogaland, og beveger seg nordøstover. Det var mer futt i den tidligere da den lå lenger vest i Nordsjøen, men kaldfronter om sommeren er lumske greier, og kan fort bli både byger og finvær, sier Smiths.

Tordenbygene kan føre til at det faller opptil 20-30 millimeter regn. Flere steder er utsatt, ifølge Meteorologisk institutt. Tordenbygene er ventet å være på sitt kraftigste rundt klokka 16 torsdag, skriver NTB.

Regnbyger

— I Agder-fylkene er det ventet regnbyger i løpet av dagen, og noen av disse bygene kan bli torden. Det regner så langt ikke, men fronten som er på vei innover land kan fort føre til regnbyger når den varmes opp fra undersiden over land, sier Smiths.

Han sier at tordenværet først vil bevege seg over Vest-Agder, for så å forflytte seg videre over Aust-Agder. Det er ikke utenkelig at enkelte steder går klar for både regn og torden, forteller meteorologen.

Kornmo over Sørlandet

Natt til torsdag tvitret Meteorologene at værfenomenet "kornmo" er observert flere steder på Sørlandet i løpet av natten. Det kalles "kornmo" når man kan se lynglimt på avstand, men ikke kan høre noe torden.

— I natt har det vært mer fart på tordenværet lenger øst, og det kan godt være lyn fra tordenvær ute i Nordsjøen som er observert. I mørket kan lynglimt ses langt unna, mens lyden gjerne dør bort tidligere, forklarer Smiths.

Han sier at hele helga vil bli preget av gråvær og regnbyger. Også fredag er det ventet tordenvær over Agder.

— Også fredag ettermiddag kan vi vente ustabile luftmasser, og det kan danne seg lokale byger over Agder fredag ettermiddag, særlig i innlandet .Da er det også mulighet for litt torden. Det samme ventes lørdag, sier Smiths.