Nyhetsnettstedet The Intercept kunngjorde mandag at det vil «invitere journalister utenfra, også fra utenlandske medier, for å samarbeide om å utforske Snowden-arkivet». The Intercept er startet av Glenn Greenwald, som var en del av teamet som intervjuet Snowden i 2013. Det ble opptakten til avsløringene, som blant annet har dokumentert meget omfattende overvåking, gjennomført av amerikanske NSA og flere andre etterretningstjenester.

Å invitere inn flere til å samarbeide om å saumfare dokumentene, kan bety at det vil komme langt flere avsløringer fra dokumentsamlingen Snowden sikret seg før han rømte fra USA og fra myndighetene i landet. I hjemlandet er han siktet for spionasje og for å ha stjålet statshemmeligheter. Etter å ha flyktet via Hongkong, har han bodd i Moskva siden dokumentene ble kjent.

— Fra vi begynte å skrive om innholdet i arkivet, har en viktig del av vår innfallsvinkel vært å jobbe sammen med utenlandske og andre amerikanske mediehus i stedet for å holde alt materialet for oss selv, sier Greenwald.

— Vi har delt dokumenter med over 20 medieorganisasjoner, og journalister i en rekke land har dermed jobbet med og skrevet om Snowden-arkivet. (©NTB)