— Man kan lære seg alt, men det er jo en grunn til at jeg har svennebrev som tømrer, sier Bjørn Atle Ruud, tømrer og daglig leder i M3-Bygg Oslo.

Ruud anbefaler at man bruker treskruer i stedet for spikere. Og skruen skal være dobbelt så lang som det du fester. Halve skruen skal altså i veggen eller gulvet. Bruker du spiker, skal den være enda lenger, to tredjedeler av spikeren skal inn i veggen, og en tredjedel i materialet som skal festes.

Bruk målebånd i stedet for tommestokk, fordi målebåndet er mer fleksibelt.

Når du kjøper materialer, sjekk grundig om de er rette. Samtidig bør du undersøke hvilke skruer og eventuelle plugger du bør bruke for å feste riktig. Fester du i tre, gips eller betong?

Sviller: Vi bruker en bunnsvill og en toppsvill i lettveggen. Det er planker som skal festes i gulv og tak. Vi har brukt 4,8 cm høye og 9,8 cm brede sviller. Har du lavere takhøyde, for eksempel 2,40 meter, kan du bruke 48 mm høye og 68 mm brede sviller.

Stendere: Planker som utgjør «bindingsverket». Stenderne vi har brukt er også 48 mm høye og 9,8 mm brede. Dimensjonen på stenderne bør variere ut i fra takhøyde og sviller. Rådfør deg med et byggevarehus.

Underveis når du måler og merker av hvor sviller og stendere skal skrus fast, bruk Ruuds triks: Når du har målt, merker du av med en strek. Lag et kryss på den siden du har planlagt å plassere svillen eller stenderen. Skriv en D i stedet for et kryss der du skal ha døren.

Dette trenger du av utstyr:

Langt vater, minst 120 cm

Håndsag

Stendere

Målebånd

Sviller

Skruer/spikere

Drill

Hammer

Trinn 1: Begynn med bunnsvillen, altså planken som skal festes i gulvet. Sjekk om den ligger rett på gulvet ved å lage en vinkel, for eksempel med en tommestokk. Fest svillen i gulvet med skruer. La det være cirka 80 cm mellom hver skrue. Skal du ha inn en dør, unngå å skru i «døråpningen».

Trinn 2: Merk av på bunnsvillen hvor du skal ha stenderne, altså bindingsverket i veggen. Det skal være 60 cm fra midten av hver stender, til midten av neste stender, unntaket er avstanden mellom stenderen som festes fast i veggen på siden, og stender nummer to. Avstanden skal være lenger, 62,5 cm, fordi hele den første stenderen skal kles med gipsplate. Hvorfor skal det være 60 cm mellom stenderne? For da er alt av materiell tilpasset, både gipsplater og isolasjon.

Vi har laget plass til en dør midt i vår vegg. En standard dør er gjerne 90 cm bred og 210 cm høy, men for å ha justeringsmuligheter, mål opp 92 cm og 212 cm. Merk av dørens bredde med en strek og en D for dør på bunnsvillen. Når du har merket av alle målene på bunnsvillen, legger du toppsvillen ved siden av og overfører målene.

Trinn 3: Mens toppsvillen ligger på gulvet, kan du skru skruene halvveis inn. Da klarer du faktisk å skru opp toppsvillen uten hjelp. Mål opp taket og veggen med et langt vater for å få riktig plassering på toppsvillen. Når du har målt og merket, skru toppsvillen fast i taket. Undersøk hva slags tak du har, og bruk tilsvarende skrue eller plugg.

Trinn 4: En og en stender skal festes i svillene av gangen. Stenderne er bindingsverket, plankene som skal gå fra bunnsvill til toppsvill, gulv til tak. Hver enkelt stender må måles, tilpasses og kappes. Det kan være små variasjoner i hvor langt det er mellom toppsvillen og bunnsvillen. Legg til 2 millimeter på hver stender, da er planken litt trang å få inn, og du trenger ikke holde den på plass mens du skrur. Står stenderen skjevt? Bank den på plass med en hammer før du skrur den fast. Den første stenderen skal stå inntil veggen, den skal også skrus inn i veggen nedover. Du skal bruke to skruer øverst og to skruer nederst i hver planke. Setter du skruen i midten av disse plankene, vil de vri seg. Skru dem skrått inn fire centimeter ovenfra inn i bunnsvillen og fire centimeter skrått opp i toppsvillen.

Trinn 5: Lag en ramme av stendere til døren: Mål høyden på døren fra gulvet og oppover. Ikke fra bunnsvillen, for den må du sage av senere.

Trinn 1. Foto: Synne Hellum Marschhäuser
Trinn 2. Foto: Synne Hellum Marschhäuser
Trinn 3. Foto: Synne Hellum Marschhäuser
Trinn 4. Foto: Synne Hellum Marschhäuser
Trinn 5. Foto: Synne Hellum Marschhäuser
Ferdig resultat. Foto: Synne Hellum Marschhäuser