"Faen ta skjebnen" var den mest leste ungdomsboka på Kristiansand Bibliotek i fjor. Foto: Kristian Hole
"Et helt halvt år" var den mest leste voksenboka på Kristiansand Bibliotek i fjor. Foto: Kristian Hole
Biblioteksjef Anne Kristin Undlien (t.v) og systemansvarlig Marthe Rislå Torkildsen. Foto: Kristian Hole

— 2015 har generelt vært et bra år for utlån på Kristiansand folkebibliotek. Det har vært en oppgang i antall utlån, men besøkstallet har gått litt ned siden i fjor. På topplistene over voksenbøker fra i fjor finner vi sørlendingene Mirjam Kristensen og Gaute Heivoll, det synes jeg er positivt, oppsummerer sjef på Kristiansand folkebibliotek, Anne Kristin Undlien, som har funnet fram en oversikt over fjorårets mest utlånte bøker. Se hele oversikten i faktaboksen:

Romantisk komedie

"Et helt halvt år" var den mest leste voksenboka på Kristiansand Bibliotek i fjor. Foto: Kristian Hole

Øverst på tronen over de mest leste papirbøkene for voksne i 2015 ligger Jojo Moyes' roman «Et helt halvt år». Den britiske forfatterinnens bok om karakteren Lou Clark ble utlånt 436 ganger.— Dette er jo en bok som faller i kategorien romantisk komedie, og jeg vil anta at det er damer som har lånt denne.

På andre plass finner vi Jo Nesbøs første krimroman uten karakteren Harry Hole. «Sønnen» ble lånt 370 ganger på biblioteket.

— Nesbø er en forfatter som mange leser. Han skriver godt, og klarer samtidig å ta opp samfunnskritiske spørsmål. Men fornyelse er det kanskje ikke så mye av i hans bøker. Samtidig vet leserne hva de får.

Amerikanske ungdomsbøker

Biblioteksjef Anne Kristin Undlien (t.v) og systemansvarlig Marthe Rislå Torkildsen. Foto: Kristian Hole

Den filmatiserte romanen «Faen ta skjebnen» av John Green var fjorårets mest leste ungdomsbok på biblioteket, selv om den ble utgitt i 2012. Etter at filmversjonen «The Fault In Our Stars» kom i 2014, fikk boken igjen en stor opptur, og historien om den kreftsyke Hazel Grace traff hjertet til flere boklesere i Kristiansand:

"Faen ta skjebnen" var den mest leste ungdomsboka på Kristiansand Bibliotek i fjor. Foto: Kristian Hole

— «Faen Ta Skjebnen» var den mest populære ungdomsboka i fjor, med 133 utlån. Jeg vil si at det er den klart beste boka til John Green. Filmen er også bra, men boka har noe helt spesielt over seg. Den anbefales, forteller Marthe Rislå Torkildsen, som er systemansvarlig og barn og ungdoms-bibliotekar.På andreplass finner vi science fiction-romanen «Divergent», som også har blitt filmatisert. Den ble lånt ut 118 ganger.

— Vi ser at ungdommer liker amerikanske science-fiction, dystopier og fantasy-bøker som har blitt filmatisert. Flere av de mest populære bøkene foregår i en «postapokalyptisk» verden hvor alt har gått galt, noe som virker som en populær setting.

«Brannmysteriet«

Den svenske forfatteren Martin Widmark er i utlånstoppen for barn med boka «Brannmysteriet», som er en del av serien «Lassemajas detektivbyrå»:

— Disse bøkene er veldig populære hos barn, og vi ser at «Brannmysteriet» ble utlånt 237 ganger i fjor.

Dårlige tall for e-bøker

Jojo Moyes er også den mest populære forfatteren når det kommer til e-bøker. «Den ene pluss en» ble utlånt 35 ganger, men biblioteksjefen jubler ikke over tallene i denne kategorien:

— Moyes topper listene i denne kategorien også, men på e-bøker faller tallene en del. Flere boklesere er konservative og liker å ha den fysiske utgaven. Men jeg har troen på at e-bok-utlånet vil stige fremover. Det har stort potensial.

— Hva synes du selv er fordelen med e-bøker?

— De er perfekt for en ferietur hvor man ikke vil ha overlast i bagasjen sin, ler Undlien.