Jakob Oftebro og Kristofer Hivju trosser styggværet i "Birkebeinerne". Foto: Filmweb
Helene Bøksle sier til Fædrelandsvennen at hun gjerne vil jobbe mer med filmmusikk. Foto: Jon Anders Skau
Nils Gaup har regien på "Birkebeinerne". I 1987 ble han Oscar-nominert for klassikeren "Veiviseren". Foto: NTB Scanpix

— Det er selvfølgelig stort å få muligheten til å bidra på det musikalske utrykket til denne storfilmen, som er solgt til 35 land, inkludert USA. Det skjer ikke ofte med norske filmer, forteller en entusiastisk Helene Bøksle til Fædrelandsvennen.

12. februar er det premiere på «Birkebeinerne». Bøksle har vært med å skape filmmusikken sammen med den erfarne komponisten, Gaute Storaas. Bøksle, som opprinnelig kommer fra Mandal, bidrar på store deler av filmmusikken, samt filmens hovedsingel med tittelen «Bifrost».

Jakob Oftebro og Kristofer Hivju trosser styggværet i "Birkebeinerne". Foto: Filmweb

I filmens hovedroller finner vi Jakob Oftebro og «Game of Thrones»-stjernen Kristofer Hivju, som spiller birkebeiner-heltene Torstein og Skjervald under borgerkrigen i år 1204. ## Oscar-nominert regissør

Nils Gaup har regien på "Birkebeinerne". I 1987 ble han Oscar-nominert for klassikeren "Veiviseren". Foto: NTB Scanpix

Helt siden Helene Bøksle hørte om filmplanene til «Birkebeinerne» for noen år siden har hun hatt en drøm om å bidra på filmmusikken. Derfor jublet hun når den Oscar-nominerte regissøren Nils Gaup, kjent for filmer som «Veiviseren» og «Kautokeino-opprøret», håndplukket henne til å jobbe med prosjektet i 2015:— Det var en fantastisk forespørsel å få, og nå som låtene er ferdige, så er jeg veldig tilfreds og stolt over resultatet. Sammen med Gaute Storaas har vi brukt ett år på musikken, og vi har jobbet mye med materialet i studio i Oslo, forteller Bøksle.

- Givende

Det er ikke første gangen Bøksle jobber med Storaas. I 2012 lånte hun stemmen sin til «Reisen til Julestjernen», hvor hun blant annet gjorde sin versjon av klassikeren «Sonjas Sang». Fremover vil hun gjerne bidra på flere filmer.

— Jeg synes det er fantastisk givende å jobbe med filmmusikk, og ikke minst bruke stemmen min til å underbygge følelsene som oppstår når man ser det visuelle på filmlerretet. Det blir en forsterkende effekt, og når det virkelig klaffer, så blir det magi, sier 34-åringen, som også lånte stemmen sin til spillmusikken til «Age Of Conan» i 2008. ## Synger på norrønsk

Kulturarv og gamle musikalske tradisjoner ligger Bøksles hjerte nært. Derfor passet det perfekt for henne at låten «Bifrost» skulle synges på norrønt. Teksten er skrevet og utarbeidet av Cecilie Larsen fra Flekkefjord.

— Å synge på norrønt var en spennende utfordring. Jeg fikk hjelp av islendinger, som hjalp meg med å få uttalelsen så troverdig og autentisk som mulig, forteller hun.

Bøksle har selv fått en eksklusiv kikk på «Birkebeinerne», og beskriver filmen som gripende og actionfylt.

— I tillegg til å være en reinspikka actionfilm, er det også mye alvor og sterke historier og tradisjoner i den. Filmen forteller om vår viktige kulturarv. Det er jo en tradisjon som blir hyllet hvert eneste år gjennom birkebeiner-løpet, sier Bøksle.