Menneskerettighetsorganisasjonen har intervjuet en rekke kvinner fra Syria og Irak som har flyktet til Nord-Europa via Tyrkia, Hellas og land på Balkan.

Kvinnene forteller om frykt, mishandling og seksuelle overgrep fra menneskesmuglere, grensevakter og andre flyktninger på sin ferd gjennom Europa.

— Etter å ha levd med krigens grusomheter i Irak og Syria, har disse kvinnene satt alt på spill for å søke beskyttelse for seg selv og barna sine. Men fra det øyeblikk de legger ut på denne reisen, blir de på nytt utsatt for vold og utnyttelse og de får lite hjelp og beskyttelse, sier Tirana Hassan i Amnesty International.

— Dersom denne humanitære krisen hadde skjedd et annet sted i verden, ville vi ha forventet strakstiltak for å beskytte dem som har størst risiko for å bli utsatt for misbruk, blant dem kvinner som reiser alene eller med barn. Det ville i det minste ha blitt satt opp godt belyste toaletter og trygge overnattingsplasser for dem, sier Hassan som leder Amnestys avdeling for krisehåndtering.

— Disse kvinnene og barna deres har flyktet fra noen av verdens farligste områder, og det er skammelig at de fortsatt skal være i fare når de kommer til Europa, sier hun. (©NTB)