— Vi mener at det er åpenbart at fastlegen burde iverksatt tiltak på et tidligere tidspunkt. Norheim var svært syk og hadde desperat behov for behandling, sier Norheims prosessfullmektig, Ann-Iren Vestli, til Fædrelandsvennen.

Onsdag startet den rettslige behandlingen av søksmålet Roar Magne Norheim har anlagt mot staten.

Norheim krever erstatning for mangelfull behandling av svineinfluensaen han pådro seg i 2009. ## Avviser kravet

Motparten, staten ved pasientskadenemnda, avviser kravet.

— Staten mener at sykdsomsuvikling ikke kan utløse erstatning med mindre det foreligger svikt i helsebehandlingen, sa prosessfullmektig Anita Bergh Ankarstrand, som representerer pasientskadenemnda i retten.

Norheim fikk endelig avslag på sitt erstatningskrav i oktober 2013. Pasientskadenemnda mener at det ikke er sannsynlig at Norheim ville ha hatt mindre plager i dag dersom han hadde fått Tamiflu på et tidligere tidspunkt.

— Det må foreligge en adekvat årsakssammenheng, sa Bergh Ankarstrand.

Anbefalte Tamiflu

Norheims prosessfullmektig, Ann-Iren Vestli, gikk onsdag gjennom dokumentasjonen over Norheims sykdomsforløp og behandling. Hun er dypt uenig i pasientklagenemndas konklusjon om at Norheim ikke ville hatt nytte av medisinen Tamiflu.

— Staten mangler belegg for å hevde at Tamiflu er uvirksom som behandling for svineinfluensa, sa Vestli i retten.

Hun viste til at Folkehelseinsituttet anbefalte Tamiflu som et effektivt middel mot svineinfluensa.

I april 2009 fikk landets leger et brev hvor det fremkom at Tamiflu skal gis innen 48 timer etter sykdomsutbrudd.

Pasientskadenemndas prosessfullmektig viste i sitt foredrag til at det er knyttet stor tvil til effekten av Tamiflu. Hun trakk blant annet fram at en stor andel av de som døde av svineinfluensa hadde blitt behandlet med Tamiflu.

Les også:

Mistenkte svineinfluensa

Norheim ble smittet under en 17 dager lang motorsykkeltur i USA. To dager etter at han kom hjem 13. juli 2009 begynte han å føle seg dårlig. 16. juli tok han kontakt med sin fastlege i Risør.

Legen, som allerede da mistenkte svineinfluensa, har i ettertid forklart at han ikke hadde inntrykk av at Norheim var veldig syk. Da Norheim møtte på legekontoret 16. juli tok legen prøver fra nese og svelg som ble sendt til analyse.

Fastlegen har ikke ønsket å uttale seg om saken overfor Fædrelandsvennen. Pasientskadenemnda har i sin vurdering konkludert med at legen ga helsehjelp i tråd med alle retningslinjer og anbefalinger.

Les også:

100 prosent ufør

Samme kveld som prøven ble tatt ble det påvist at Norheim hadde svineinfluensa, men resultatet ble først kjent for Norheims lege 21. juli. 22. juli var Norheim blitt enda sykere og ble da innlagt på sykehus med lunge— og nyresvikt.

Etter åtte måneder kunne han reise hjem. I dag er han 100 prosent ufør og avhengig av kontinuerlig tilførsel av oksygen.

Torsdag og fredag skal flere vitner forklare seg i saken.