Negler som sier ja til løsrivelse fra Storbritannia. Foto: Jan Arve Olsen

— Det har vært ampert mellom ja- og nei-tilhengerne i ukene før valget, stemningen her i Edinburgh har vært nærmest elektrisk. Skottene er omtrent delt på midten i spørsmålet om løsrivelse fra Storbritannia, så det vil være et splittet folk som våkner opp til valgresultatet fredag morgen, sier Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad.

Jan Erik Mustad i diskusjon med en av forkjemperne for at Skottland skulle løsrive seg fra Storbritannia. Foto: Jan Arve Olsen

Valgresultatet er ventet å foreligge fredag morgen innen klokka åtte norsk tid. Da Fædrelandsvennen snakket med Erik Mustad torsag kveld trodde han at det ville gå mot en knapp seier til nei-siden. Hans tipps på valgdagen var at nei-siden ville få 53-54 prosent av stemmene.

Mange usikre

— Det virker som tvilerne ikke har våget å bryte med London, og Skottland har jo også blitt lovet større indre selvstyre om de ikke løsriver seg. Sentrale politikere i London har valfartet til Skottland etter at det ble klart at ja-siden fikk stadig flere tilhengere, sier førstelektoren ved Fakultet for humaniora og pedagogikk ved UiA.

De siste ukene før valget har det vært mobilisert kraftig fra begge leirer, men ja-siden som vil løsrive seg, har vært mest synlige i gatebildet. Erik Mustad synes også det var spesielt å oppleve at separatister fra hele Europa strømmet til Edinburgh for å overvære skottenes valginnspurt.

Historisk valg

Jan Erik Mustad karakteriserer torsdagens valg i Skottland som en historisk begivenhet. Både oljen i Nordsjøen, utenriks- og forsvarspolitikk og pundet har vært sentrale spørsmål som skottene har måtte ta stilling til før de gikk til stemmeurnene.