I katastrofefilmen "Bølgen" spiller Kristoffer Joner geologen Kristian, som sammen med familien er fanget i bunnen av Geirangerfjorden i det den blir rammet av en tsunami. FOTO: FANTEFILM FIKSJON I katastrofefilmen "Bølgen" spiller Kristoffer Joner geologen Kristian, som sammen med familien er fanget i bunnen av Geirangerfjorden i det den blir rammet av en tsunami. FOTO: FANTEFILM FIKSJON

En vellykket katastrofe

ACTION/DRAMA

Norge 2015

Regi: Roar Uthaug

Skuespillere: Ane Dahl Torp, Kristoffer Joner, Edith Haagenrud-Sande, Jonas Oftebro, Arthur Berning, Fridtjov Såheim

Manus: John Kåre Raake og Harald Rosenløw Eeg

Musikk: Magnus Beite

Aldersgrense: 15 år

Ingen vet når, men en dag kommer det til å skje: Fjellpartiet Åkerneset vil rase ut i Geirangerfjorden og skape en 80 meter høy flodbølge. Og når tsunamien treffer land, vel, da bør du helst være et annet sted.

I «Bølgen» — «Norges første katastrofefilm», du vet - skildrer regissør Roar Uthaug dette apokalyptiske scenariet med den samme stilsikkerheten han tilførte slasher-filmen «Fritt vilt» i 2006. Og i Ane Dahl Torp og Kristoffer Joner har han to skuespillere med evner til å formidle det desperate i situasjonen. På sitt mest innbitte og forslåtte skal Joner faktisk vise seg å være den rene Bruce Willis. Dessuten er effektene - et ikke uviktig element i denne sammenhengen - gode. Synet av bølgen som presser seg inn fjorden mens folk flykter oppover fjellsiden, er til å få frysninger av.

«Bølgen» er en katastrofefilm helt etter oppskriften. Men bare det at klassiske sjangergrep er blitt overført til hjemlige omgivelser, er med på å gi opplevelsen en betydelig ekstra dimensjon. Det gjør et annet inntrykk å se lille Geiranger bli skylt vekk enn å se det samme skje med New York. Og da får det heller være at alt som hender etter at bølgen har truffet, føles litegrann antiklimaktisk.

Vis fakta ↓
-