— Det er enkelt å være hjertevarm og si: Vi tar imot litt flere. Men det betyr også at det vil sitte mange menneskeskjebner på mottak som ikke kommer ut i kommunene, sier Solberg i et intervju med Vårt Land.

Mottak av flere kvoteflyktninger har vært en stridssak mellom regjeringspartiene Høyre og Frp og samarbeidspartnerne KrF og Venstre. I budsjettforliket ble de borgerlige enige om å øke mottaket av kvoteflyktninger til 2.120. Det er flere enn noen rødgrønn regjering leverte.

— Ikke siden 90-tallet har Norge mottatt flere kvoteflyktninger enn det vi gjør nå. Men samtidig er det veldig viktig å være klar over at selv om vi kan hjelpe noen flere her, kan vi hjelpe enda flere ved å bruke penger i nærområdene deres.

— For det som det koster å hente én flyktning til Norge - med dagens opplegg og bosetning i kommunene - kan du samme året hjelpe 14 stykker i Libanon og 20 i Jordan. Da blir spørsmålet: Skal vi sørge for at én til får skolegang her - eller at 14 eller 20 skal få det, spør statsministeren.

Hun peker også på at det sitter mange flyktninger på mottak som ikke får begynt på livet i Norge på grunn av manglende kapasitet i kommunene. (©NTB)