Irene Samuelsen fra Kristiansand opplevde dramaet i Nice på nært hold. Foto: Privat

NICE: — Dagen var veldig fin fram til fyrverkeriet var ferdig. Langs hele promenaden var det live-konserter og fullt av folk, sier Irene Samuelsen.

Irene Samuelsen fra Kristiansand opplevde dramaet i Nice på nært hold. Foto: Privat

Hun befinner seg i Nice, og torsdag kveld var hun ute i gatene under feiring av nasjonaldagen.— Jeg gikk etter hvert oppover i byen for å spise. Plutselig begynte folk å hyle og løpe. Vi hørte lyden av bord som dundret over ende, forteller hun.

— Folk var på alerten med en gang, ettersom man har de tidligere tingene som har skjedd friskt i minne.

- Gjemte oss på do

Samuelsen forteller at det var kaos i gatene og at ingen visste hva som skjedde.

— Heldigvis snakker jeg fransk, ellers hadde jeg følt meg fortapt. Det gikk rykter om alt mulig, men ingen visste hva som hadde skjedd.

På restauranten fikk hun og de andre gjestene beskjed om å gå opp i andre etasje.

— Personalet låste dørene, og vi gjemte oss på do. Etter hvert måtte vi evakuere, og fikk beskjed om å komme oss oppover i byen, sier Samuelsen og tilføyer:

— Det var først da jeg kom på hotellet at jeg begynte å forstå hva som hadde skjedd. I dag våknet jeg til beskjeden om at 84 mennesker var døde.

Soldater sikrer området etter angrepet i Nice. Foto: Eric Gaillard / Reuters / NTB scanpix

Feiret nasjonaldagen

Det var under feiringen av den franske nasjonaldagen at en lastebil kjørte inn i en folkemengde som hadde møtt opp for å se på fyrverkeriet ved havnepromenaden Promenade des Anglais.

President François Hollande kaller angrepet en terrorhandling. Flere barn har mistet livet.

— Frankrike ble rammet på sin nasjonaldag, symbolet på frihet, sa presidenten i en sorgtung tale som ble sendt på TV til det franske folk like før klokka fire fredag morgen.

Etter angrepet lå flere titall døde personer på bakken, og stranden ved havnepromenaden ble nærmest omgjort til et feltsykehus, ifølge lokalavisen Nice-Matin.

Foreløpig har ingen tatt på seg ansvar for angrepet. En politikilde sier til nyhetsbyrået AFP at det er funnet identitetskort som tilhører en 31 år gammel franskmann med tunisisk bakgrunn, i lastebilen, som var en leiebil.

— Foreløpig har jeg ikke vært utenfor hotellet i dag. Promenaden er fortsatt stengt, og det er unntakstilstand. Hollande kommer til byen i dag, sier Irene Samuelsen.

Skjerpet sikkerhet

— Jeg har ikke lyst til at dette skal begrense friheten min. Nå prøver jeg å høre på en venn på hotellet, som sier at vi må komme oss videre. Nice er

AP

sannsynligvis det tryggeste stedet nå. Sikkerheten er veldig skjerpet, forteller Samuelsen.

Etter planen skal hun være i Nice fram til søndag.

President Hollande opplyser at han har mobilisert reservestyrkene i både hæren og politiet som følge av angrepet. Styrkene skal spesielt settes inn for å kontrollere Frankrikes grenser.

Unntakstilstanden som har rådet i landet siden terrorangrepet i Paris, forlenges med tre måneder, opplyser NTB.