På Strømmen videregående skole på Romerike har hittil to av tre elever mistet undervisningstimer på grunn av streiken. Av 110 lærere ved den yrkesfaglige skolen, er 58 tatt ut i streik. Det liker ikke elevene Aftenposten møter som nettopp har startet på første trinn.

— Få den avsluttet så fort som mulig, sier Mariulis Aasheim om lærerstreiken.

Les også:

Både kontaktlæreren hennes og norsklæreren er i streik. Derfor har hun totalt seks timer undervisning i uken, om streiken fortsetter i samme skala.

15-åringen har kronisk utmattelsessyndrom (ME), noe som har ført til at hun ikke har vært på skolen de siste to årene.

Les også:

— Vil komme i gang

— Nå har jeg en god periode. Jeg har energi, og jeg husker det jeg leser. Derfor vil jeg komme i gang så fort som mulig, sier hun.

Klassevenninnene hennes på Helse- og oppvekstfag ønsker også at streiken skal avsluttes så raskt som mulig.

- Synes det er uprofesjonelt

— Jeg er helt fersk på videregående skole og kjente ingen andre som skulle starte her. Streiken fører til at jeg ikke blir kjent med elevene, og vi får lite informasjon og vet ikke hva vi skal gjøre. Jeg synes det er uprofesjonelt, sier Celine Kristiansen (15).

Hun vet hun har en prøve om tre uker, men vet ikke hva hun skal forberede seg på.

— Vi bør jo gjøre selvstudier, men jeg vet jo ikke hva vi skal lese på, sier hun.

Les også:

— Synes det er vanskelig

Kristiansen forteller at hun kommer fra en ungdomsskole med et mobbemiljø. Hun har derfor vært ekstra spent på overgangen til videregående skole.

— Menstreiken gjør at alt er usikkert. Vi har ikke fått omvisning, en gang. Jegsynes denne starten er vanskelig og blir litt følelsesladet av det, forteller hun.

Da Aftenposten møter henne mandag, har hun nettopp, og tilfeldigvis, møtt de tre andre klassevenninnene for første gang.

Jo lenger streiken blir, jo større blir konsekvensen for elevene, mener de.

- Det blir mye mer skolearbeid å skulle ta igjen om dette varer, sier Kristiansen.

- Bruk pengene på elevene

Utdanningsforbundets leder Ragnhild Lied mener pengene kommunene sparer på streiken, bør komme elevene til gode.

— De kan for eksempel få ekstratimer. Det koster, men husk at kommunene sparer himla mye penger, sier hun.

Det forslaget støtter Benjamin Skiaker Myrstad, leder i Elevorganisasjonen. Han mener streiken allerede har fått alvorlige konsekvenser for elevene.

— Først og fremst er konsekvensen tapt undervisning. Vi har ikke fått svar på hvordan den tapte undervisningen vil bli tatt igjen, sier han.

Bekymrer seg for eksamen

Elevorganisasjonen har fått spesielt mange henvendelser fra elever på siste året på videregående skole.

- De er bekymret for eksamen de skal ha til våren. Det er urettferdig at noen elever vil få et helt annet grunnlag for å gjøre det bra på eksamen enn andre, basert på noe elevene selv ikke kan gjøre noe med, sier Skiaker Myrstad.

Han mener streiken også får alvorlige konsekvenser for alle dem som har begynt i første trinn på videregående skole.

— De går glipp av den viktige relasjonsbyggingen som skjer de første ukene. Nettopp de første to, tre ukene er veldig viktige for å få et godt læringsmiljø, noe som er viktig for å holde elevene interessert i skolen.

- Kan gi økt frafall

Nav-direktør i Telemark Terje Tønnesen uttalte forrige uke at han frykter at skolestreiken kan føre til økt frafall i skolen.

— For en del elever er stabilitet og forutsigbarhet viktig for å bli værende og for å lykkes på skolen, sa han til NRK.

Jo lengre tid det tar før de starter undervisningen, jo større bli risikoen for frafall blant elever i faresonen for ikke å gjennomføre skolegangen, mener han.

Det er Skiaker Myrstad enig i.

— Det er mange positive ting som skjer de første ukene i skolen, og som for mange skoleleie elever kan få dem til å fortsette. Det å utsette skolestart med to, kanskje tre uker, er skummelt, sier han.

— Hva tror du blir konsekvensene for elevene om streiken blir så lang som én til to måneder?

— Det vil være uakseptabelt. Da må regjeringen på banen. Jeg tror alle er enige i at to måneder uten undervisning vil man ikke tåle, sier Skiaker Myrstad.