Walt Disney-konsernet driver avansert skatteplanlegging gjennom selskaper i Luxembourg. Inntektene fra Donald, Mikke Mus og onkel Skrue i mange land blir sluset til Luxembourg og behagelig lav skatt der.

Dette viser en ny lekkasje av skattedokumenter fra Luxembourg. Lekkasjen har skjedd til organisasjonen The International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) i Washington. Lekkasjen omfatter 35 selskaper.

Lekkasjen blir publisert i en rekke medier i mange land tirsdag klokken 22 norsk tid.

Lån til høy rente

En viktig del av Disneys skattetilpasning har vært å sende renter på interne lån til sin internbank i Luxembourg. Den hadde i de fire årene frem i september i fjor et samlet overskudd på mer enn 1 milliard euro (9 milliarder kroner).

Ifølge offentlig tilgjengelige regnskapet for banken var skatten på dette overskuddet bare 2,8 millioner euro (25 millioner kroner). Dette tilsvarer en skatteprosent på drøyt 0,25 prosent.

Strammer til i Norge

Det offentlige Scheel-utvalget la 2. desember frem sin rapport med forslag til endringer i norske skatteregler.

Utvalget foreslo å stramme til den gjeldende regelen som begrenser fradraget for netto renter i selskapenes selvangivelser. Regelen skal hindre at norske selskaper blir tappet for overskudd gjennom unaturlig høye lån til utenlandske eiere i land med lav skatt.

Les om utvalgets forslag:

Sender penger verden rundt

Den siste lekkasjen fra Luxembourg viser hvordan revisjons— og rådgivingsselskapet Ernst & Young (EY) laget ett opplegg for Disney-konsernet med selskapsorganisering og finansiering i 34 steg.

De lekkede dokumentene viser hvordan onkel Skrues eiere sender penger i sirkel rundt kloden. Runden omformer pengene fra kontanter til gjeld til egenkapital og tilbake til kontanter.

De lekkede dokumentene for Disney omfatter ikke forhåndsgodkjenningen fra skattemyndighetene i Luxembourg. Men ICIJ har via offentlige registre i Luxembourg fått bekreftet at tilpasningene som er beskrevet i dokumentet, faktisk ble brukt.

Revisjons- og rådgivningsselskapet har overfor ICIJ avslått å svare på detaljerte spørmål knyttet til avtalen. I en e-post til ICIJ skriver Ernst & Youngs talsmann: "EYs ansatte gir uavhengige skatteråd til sine klienter i samsvar med nasjonal og internasjonal lov." Av hensyn til klientene skriver revisjonsselskapet at de ikke kan kommentere enkeltsaker.

Eier fra Luxembourg

Sentralt i Disney-opplegget står to nydannede selskaper og Disneys egen internbank i Luxembourg. De to selskapene har overtatt eierskapet til 24 datterselskaper i Europa og Cayman Islands.

Internbanken gir lån til høye renter til datterselskapene, slik at overskuddene i disse blir sendt til lav skatt i Luxembourg i form av renter til internbanken.

De to selskapene og internbanken hadde et samlet overskudd på i alt 2,8 milliarder euro (25 milliarder kroner) i de fire årene frem til september 2013. Men de hadde bare én ansatt på deling, ifølge det lekkede skattedokumentet.

Skatt i USA

Ifølge ICIJs undersøkelser er det uklart om Disney har tatt noe av sine overskudd fra Luxembourg hjem til USA. Der vil pengene få en selskapsskatt på 35 prosent.

— Vår globale effektive skatterate har i gjennomsnitt vært 34 prosent de siste fem årene og 35 prosent det siste året, sier Disneys talskvinne i USA, Zenia Mucha, til ICIJ.

Hun sier også:

— Vi organiserer våre skatteforpliktelser på en ansvarlig måte og sikter mot fullt ut å følge alle gjeldende skatteregler. Deres (ICIJs. Red. anm.) påstander er ikke basert på en presis forståelse av vår globale skatteposisjon, sier hun.

Mucha svarte ikke på et dusin spørsmål fra journalist-forumet ICIJ og har ikke presisert hva Disney ser på som unøyaktigheter.

Lekkasje nr. 2

Denne lekkasjen er mindre enn den forrige Luxembourg-lekkasjen til ICIJ som ble publisert tidlig i november av mer enn 80 journalister verden rundt. Den satte kraftig press på den nyvalgte EU-presidenten Jean-Claude Juncker.

Han var statsminister i Luxembourg mens revisjons- og rådgivingsselskapet Pricewaterhouse Coopers (PwC) inngikk forhåndsavtaler om lav skatt med skattemyndighetene i Luxembourg på vegne av sine kunder.

Aftenposten skrev da om hvordan to svenske oppkjøpsfond på meget kompliserte måter organiserte oppkjøp i Norge gjennom eierselskaper i Luxembourg. De norske selskapene har hatt eller har lån til eierselskapene i Luxembourg med renter på 12-13 prosent. Slike lån reduserer overskuddene i høyskattelandet Norge.

Ut fra dokumentene var det ikke grunn til å hevde at de svenske selskapene har brutt skatteregler i Norge eller Luxembourg. De svenske oppkjøpsfondene sa til Aftenposten at lånene var på markedsvilkår.

Les også: