Administrerende direktør Tom Cantero (t.v.) og markedsdirektør Rune Damsgaard i Air Products finner grunn til å glede seg over bedriftens utvikling. Foto: Reidar Kollstad

— Det skjer ikke ofte at kinesere kommer til Norge for å kjøpe teknologi som ikke bare er utviklet, men faktisk også produsert her. Andelen lokal verdiskaping er høy! sier Rune Damsgaard.

Sammen med tre andre herrer fra Air Products' ledergruppe — administrerende direktør Tom Cantero, Rune Holmer og Jan Olav Gausdal - står han i en industrihall på Lumber i Kristiansand og betrakter en nitrogengenerator som nærmer seg ferdig.Fagfolk fra samarbeidspartneren Boss Montasje studerer tegninger og skrur rutinert sammen rør og andre deler til en kompleks installasjon på størrelse med en 20 fots container.

Les også:

Akkurat dette eksemplaret skal riktignok ikke til Kina, men til Ichthys-prosjektet i Australia. Der står det japanske operatørselskapet Inpex for utbyggingen av et gassfelt med en prosesseringsplattform, et FPSO-skip («Floating Production Storage and Offloading«) og en svær terminal på land.

Når alt dette skal beskyttes mot eksplosjonsfaren som gasshåndtering tvangsmessig bærer med seg, skjer det ved hjelp av utstyr fra Kristiansand. Avanserte membraner, bestående av tusenvis av tynne, hule kunststoffibere, henter nitrogen ut av luften og bruker den til å legge et beskyttende «teppe» over installasjonene.

Råstofftilgangen er god; luft inneholder 78 prosent nitrogen.

Les også:

Verdensledende

— Vi er verdensledende. I markedet for LNG-tankere, kanskje det aller mest krevende segmentet innen shipping, har vi en andel på 90 prosent. Faktisk er vi større enn nummer to, tre og fire til sammen. Totalt har vi levert nitrogengeneratorer til 1100 skip og 200 offshoreinstallasjoner, lyder det ivrig fra Rune Holmer.

Utstyr fra Air Products arbeider følgelig over hele verden. Én installasjon som følges med ekstra interesse i disse dager, er Höegh-rederiets FSRU («Floating Storage Regasification Unit«) Indepence, som ligger permanent fortøyd i den litauiske havnebyen Klaipeda.

Administrerende direktør Tom Cantero (t.v.) og markedsdirektør Rune Damsgaard i Air Products finner grunn til å glede seg over bedriftens utvikling. Foto: Reidar Kollstad

Den opprinnelige LNG-tankeren er bygd om til å kunne levere bruksklar gass til det ordinære gassnettet i både Litauen og de baltiske nabolandene. Faktisk kan Independence dekke opptil 75 prosent av landenes gassbehov, og dermed gjøre dem langt mindre avhengig av russiske leveranser.Når det trengs, får Independence (intet tilfeldig navn!) selv levert gass fra andre skip, som eksempelvis kan ha lastet den på Snøhvit-feltet.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Øker videre

I februar i år rapporterte Fædrelandsvennen om at Air Products hadde fått prestisjekontrakt på Shell-prosjektet Prelude, med blant annet verdens største FPSO på 488 meter (!).

Den gang antydet Tom Cantero at ordreinngangen i år kanskje ville komme opp i 500 millioner kroner, og at tallet på ansatte skulle stige fra 50. — Hvordan har det gått, Cantero?

— Vi har tegnet kontrakter for 520 millioner kroner. Nå er vi 55 ansatte og innleide medarbeidere, pluss at tre til er på vei inn. Så de målene for inneværende år er nådd, ja.