Øyvind Knapskog (t.v.) og Andreas Dahl Knapskog (t.h.) får hjelp av Marianne Egeland Nielsen og Marcus Bertrand til å finne klær. På sommeren handles det mest shortser, badeshortser og seilsko i forretningen. Foto: Sondre Steen Holvik

— Jeg tror vi tjener omtrent halvparten av omsetningen i sommermånedene. Ordningen er viktig dersom vi skal overleve konkurransen rundt oss, sier Marianne Egeland Nielsen.

Hun er eier og daglig leder for klesbutikken Bertrand i Lillesand sentrum. Klesforretningen for menn er en av mange butikker i kommunen som har valgt å holde åpent på søndager i sommer.

- Viktig for små turistbyer

I utgangspunktet skal butikker holde stengt på søndager. Men det finnes en ordning som gjør det mulig for «typiske turiststeder» å få dispensasjon for hele eller deler av året. Lillesand har hatt en slik dispensasjon fra regelverket som varer fra juni ut august siden 2014. Det er ordfører Arne Thomassen glad for.

Folkeliv i Lillesand sentrums gater Foto: Sondre Steen Holvik

— Ordningen har uten tvil hatt mye å si for Lillesand. Jeg tror den er viktig for små turistbyer på Sørlandet. I Lillesand har vi tre ganger så mange som bor her på sommeren sammenliknet med vinteren. Også på søndager er det yrende liv i gatene.Nielsen mener mange av kundene i sommermånedene er turister.

— Jeg tror det er mest turister som er innom. Men det er også innreisende fra nabobyene som Kristiansand, Arendal og Grimstad, i tillegg til lokale.

- Forkastelig

Mens flere i Lillesand er fornøyd med ordningen, har Mandal kommune ikke søkt en liknende dispensasjon på tross av at saken har vært opp i bystyret flere ganger, senest før sommeren i år.

Mandal sentrum Foto: Espen Sand

— Det var flertall i bystyret for ikke å sende inn en søknad, sier varaordfører Ingvild Wetrhus Thorsvik (V). Hennes parti var derimot for å sende en slik søknad.Også leder i Mandal Handel- og serviceforening Espen Regevik ønsker at byen skal søke dispensasjon.

— Vi syns det er forkastelig at politikerne ikke ser at vi er en turistby. Folketallet i byen er femdoblet på sommeren, og enkelte av butikkene selger over 30 prosent av omsetningen sin i løpet av de tre sommermånedene. Tilgjengelighet er da viktig, sier Regevik.

— Vi har ønsket at kommunen skal søke i tre år nå, men politikerne ønsker ikke å søke.

Ikke for større byer

Selv om det er gitt flere dispensasjoner i landsdelen er det flere kommuner som ikke har søkt om å bli med i ordningen. Ifølge fylkesmannens kontor, som behandler slike søknader, blir de fleste søknadene innvilget.

Søknader i større områder som ikke er like avhengig av turisme, er derimot vanskeligere å få innvilget.

Fylkesmann Stein Ytterdahl. Foto: Reidar Kollstad

— Vi må vurdere hver enkelte søknad, men det er nok lav sannsynlighet for at slike byer med jevnere aktivitet hele året får innvilget en slik dispensasjon. Det har vært mye politisk debatt rundt dette, og man har fått et tydelig nei fra Stortinget på søndagsåpne butikker, sier Stein Ytterdahl, fylkesmann i Agder.Verken Kristiansand eller Arendal har søkt en slik dispensasjon. Ordfører Harald Furre (H) i Kristiansand tror ikke byen vil falle innenfor en slik ordning.

I Lillesand er Marianne Egeland Nielsen udelt positiv til at kommunen har søkt dispensasjon.

— Vi kommer til å holde åpent til midten av august. Men utover det har vi ikke noe ønske om søndagsåpent resten av året.