— Her hjemme har jeg lenge måttet forholde meg til folk som stiller spørsmål om jeg trener riktig, spørsmål om treneren min, om formen min og om hvorfor jeg løp raskere før, spørsmål som ga selvtilliten min en knekk. Men den siste tiden har det blitt stadig færre av disse kommentarene, og det tror jeg henger sammen med at jeg utstråler en helt annen selvtillit enn før. Dessuten responderer jeg nå på spørsmålene på en måte som gir dem forståelse, sier Ida Marcussen.

- En ny person

Fædrelandsvennen treffer henne og trener Lukas Udelhoven på Kristiansand stadion hvor de finpusser formen mot EM i Zürich, der Marcussen skal i aksjon 14.-15. august. Sesongen har hatt sine opp- og nedturer - fra 6083 poeng i Ratingen og langt over EM-kravet til fallet på hekken i Götzis.

Dette har likevel ikke tatt selvtilliten fra 26-åringen som ikke har satt personlig rekord i sjukamp på sju år.

— Ida har blitt en ny person med ny personlighet. Det begynte i Talence på tampen av sesongen i fjor. Nå viser hun glede og entusiasme selv om hun ligger 2-300 poeng bak pers, sier Udelhoven.

- Sendte henne på do

Også på trening har Marcussen endret mentalitet.

— Jeg tar ting mindre alvorlig. Det er ikke mulig å bestille et godt løp eller et langt hopp. Når jeg «tvinger» mindre, kommer resultatene oftere og oftere, sier Marcussen - og forteller hvordan hun taklet dårligere treninger før:

— Et dårlig kast kunne gå ut over redskapene rundt meg - eventuelt at jeg liret av meg en rekke stygge gloser - reaksjoner som bare ødela for meg selv

— Som straff pleide jeg å sende henne på do. Det har jeg også vært nær ved å måtte gjør et par ganger i år, men nå holder med å kaste et blikk, sier den belgiske treneren.

- Bryr meg ikke om kritikk

Marcussen tar seg en god bit av vannmelonen med kanel på.

— Jeg har det mye bedre når jeg ikke tar ting så alvorlig. Mens folk rundt meg kan bli redde når jeg går ut med store ambisjoner som jeg kanskje ikke klarer å innfri, bryr jeg meg ikke lenger om kritikken som kommer.

— Det har festet seg en ny mentalitet i Idas personlighet, sier Udelhoven.

— Hvilke betydning har dette for Ida som sjukjemper?

— Det er alfa og omega. Det er derfor hun satser videre, og derfor hun tåler motgang. Og da kommer resten av seg selv. Ikke hver gang, men stadig oftere. Og en dag vet jeg at det kommer til å klaffe skikkelig.

Går for norsk rekord

Forandringene til tross, hennes årsbeste på 6083 poeng er likevel 57 poeng svakere enn hun hadde i Ratingen i fjor - og personlig rekord i noen av de sju enkeltøvelsene har hun ikke satt siden i fjor.

— Til det er det å si at det skal bli spennende å se hva hun leverer i Zürich. Det er det som teller, sier Udelhoven.

— Hva er målsettingen i EM, Ida?

— At jeg stiller i mitt livs form, at jeg både setter årsbeste i alle øvelser og norsk rekord samt at jeg har det sinnssykt gøy, sier Marcussen.

- Har fått eksplosivitet i beina

Ronny Nilsen, sportssjef i Norges Friidrettsforbund, er fornøyd med utviklingen til Ida Marcussen.

— De siste resultatene hennes har vært oppløftende. Deltakelsen hennes i europacupen kort tid etter Ratingen kan ha hatt betydning for resultatet hennes på Madeira. M men det virker som hun har fått eksplosivitet i beina, og det gir resultater i konkurranse, sier Nilsen.

— Hvilke forventninger har du til henne i EM?

— At hun skal forbedre resultatet sitt fra Ratingen på 6083 poeng ytterligere, sier sportssjefen.

Marcussens sesongbeste er for øvrig det 20. beste resultatet i Europa i år.