– Siden natt til onsdag har 33 personer blitt drept og rundt 250 skadd som følge av de israelske bombeangrepene. Blant dem er sivile, barn og kvinner, opplyser Sobhi Skaik på telefon fra sykehuset i Gaza.

Han sier situasjonen er vanskelig for sykehuset, som er det største i Gaza, fordi det mangler medisinsk utstyr.

– 90 prosent av de skadde og drepte kommer hit, men vi mangler helt grunnleggende medisinsk utstyr som bedøvelse og hansker, sier legen.

– Ubegripelig

Skaik har jobbet ved Shifa-sykehuset i over 15 år, men beskriver de israelske angrepene de siste dagene som det verste han har opplevd.

– Det er ubegripelig hvor mange sivile som har blitt skadd og drept. Det er begynnelsen på en ny krig, sier han.

Den norske legen Mads Gilbert kom fredag tilbake til Norge etter tre uker ved Shifa-sykehuset i regi av FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA).

– Jeg har aldri sett det offentlige helsevesenet så ekstremt nedslitt og med så dårlig kapasitet. Det er en dyp krise i det offentlige helsevesenet i Gaza på grunn av den israelske blokaden, sier han til NTB.

Krisemøte

I en rapport han har sendt til UNWRA tirsdag, skriver han at helsevesenet i Gaza er overbelastet. Ifølge Gilbert ble det 3. juli holdt et krisemøte ved sykehuset hvor det ble bestemt at det nå kun skal utføre livreddende kirurgi. All annen kirurgi skal være satt på vent på grunn av manglende utstyr.

UNRWA evakuerer nå alt internasjonalt helsepersonell fra Gaza, ifølge Gilbert.

– Oppdraget mitt var fullført, og jeg fikk ordre om å dra. Jeg snakket med dem i dag og uttrykte at jeg ønsker å dra tilbake, men fikk nei, sier han.