— Det er trist at vi ennå ikke har klart å ta et skikkelig oppgjør med den intoleranse som mange viser mot de som har en annen etnisk bakgrunn, religion eller politisk oppfatning enn dem selv. En skal ikke gjøre mange søk på nettet før en blir møtt med skremmende holdninger. Hatet er like utbredt i dag som før 22- juli 2011. Det er noe svineri, sier Trond Blattmann.

Kristiansanderen som er lederen av den nasjonale støttegruppen etter 22. juli hendelsene mistet sønnen Torjus (17) i massakren på Utøya.

- Må gå videre

— Samfunnet går videre, men mange står igjen i hendelsen.

De flere hundre eller faktisk tusener som så grusomt ble frarøvet et familiemedlem eller en eller flere nære venner, som bærer savnet og sorgen med seg hele tiden.

Det er store forskjeller på hva slags hjelp de etterlatte og ikke minst de overlevende har fått i sine respektive kommuner.

Flere av hjelpetiltakene ble også avviklet etter de to første årene, men så sent som i april i år var så mange som 40 prosent av de etterlatte fremdeles ikke tilbake i jobb, sier Trond Blattmann.

Åpen øy

Mandag og tirsdag denne uka er det «åpen øy» på Utøya. Mange etterlatte kommer for å besøke stedet der deres kjære ble drept.

— Noen er her for første gang etter den grusomme hendelsen, mens andre ønsker å se stedet igjen en siste gang slik det fremstår før det til høsten etter planen skal settes opp nybygg, sier Trond Blattmann.

Tirsdag ettermiddag skal han holde tale og legge ned krans under den offisielle treårsmarkeringen etter de grusomme hendelsene som fant sted på den politiske ungdomsleiren til AUF. På talerlisten står også AUF-leder Eskil Pedersen, Ap-leder Jonas Gahr Støre og statsminister Erna Solberg.

Trond Blattmann sier at markeringen også er en takk til hjelpemannskaper og de mange frivillige som gjennom heltmodig innsats reddet mange fra å drukne da de svømte vekk fra Utøya.

Første besøk

Foreldrene til Trond Blattmann er blant de som tirsdag for første gang besøker Utøya. Lederen av den nasjonale støttegruppa forteller at han har spurt dem om å bli med flere ganger tidligere, men at de ikke har vært klare for det tidligere.

Mangeårig stortingsrepresentant for Vest-Agder Arbeiderparti, Aud Blattmann, sier at hun både er spent og gruer seg til å få se stedet der barnebarnet ble skutt og drept.

— Jeg vet ikke hvordan jeg vil reagere, men jeg er glad for at mannen min og jeg bestemte oss for å delta. Håpet er at besøket skal hjelpe oss å bearbeide sorgen og savnet, sier hun.

Aud Blattmann sier hun har forståelse for at AUF ønsker å ta i bruk Utøya igjen som samlingssted. Hun tror øya i framtiden vil være et trygt og godt sted for ungdommen å samles.

Lokal markering

Mens den nasjonale treårsmarkeringen på Utøya skjer tirsdag ettermiddag, vil det lokalt i Kristiansand på formiddagen bli lagt ned krans ved minnesmerket som står ved domkirken.