— Dette er klare brudd på forskriftene om fastlegeordningen. Her heter det at du skal få time hos legen din innen fem dager, sier Reidun Romedal og Bertha Roland i Sør-Audnedal Helselag.

Følg FVN Mandal på Facebook

I et brev til kommunen skriver de hvor alvorlig og uakseptabelt situasjonen er.

Mange som bestiller time vet ofte ikke hvor alvorlig eget sykdomsbilde er

— Mange som bestiller time vet ofte ikke hvor alvorlig eget sykdomsbilde er, og krever derfor ikke å komme raskt til lege. Å vente lenge kan forverre egen tilstand, sier de.

Et medlem i helselaget er selv et eksempel på det. Hun ønsker ikke navnet i avisen, men forteller at i januar fikk hun vondt i øyet og bestilte legetime. Ventetiden var da på vel fire uker.

— Jeg ble henvist til øyelege som tok ytterligere tre uker. Det viste seg å være kreft i øyet. Fordi jeg kom for sent i gang med stråling har jeg mistet synet på dette øyet, sier hun.

Dårlig følelse

Hun kan ikke vite sikkert om øyet hadde vært reddet om hun hadde kommet til lege så raskt som fastlegeforskriften tilsier.

— Men følelsen av at lang ventetid kan være skyld i at jeg har fått så svekket syn, er veldig ille, sier hun. Hun laster overhodet ikke Lindesnes legesenter eller egen lege for at det tok så lang tid.

— Nei, de jobber så hardt de kan. Men det er noe veldig galt nå ventetiden er på mange uker, sier hun.

Helselaget har også tatt opp at det tidvis ikke er mulig å få svar på sentralbordet hos legene.

— Forskriften sier at man bør få svar innen to minutter. Når de ikke svarer i det hele tatt, er det svært frustrerende, sier Romedal og Roland.

Spesielle forhold

Helse- og omsorgssjef Jon Buestad i Lindesnes sier at han har fått brevet fra helselaget og har tatt saken opp med legesenteret.

— Jeg har fått opplyst at grunnen til lange ventelister var spesielle forhold i sommer der det var skifte av leger, sier han.

— Men helselaget viser til at det har vært slik i hele år?

Jeg tror ikke vi er over utfordringene nå heller

— Ja, jeg tror ikke vi er over utfordringene nå heller. Jeg kommer til å følge dette opp fremover.

Tre uker

Buestad sier at en av legene nå skal ha tre ukers ventetid, noe som ikke er i tråd med forskriften om ventetid. De andre legene skal nå ha ventetid på under ei uke.

Når det gjelder ventetiden på sentralbordet sier Buestad at dette fortsatt er problematisk.

— Spesielt i sommer var det lang ventetid på telefonen som blant annet skyldes skifte av et saksprogram. Men det jobbes for å få ned svaretiden på telefon, sier han.

Buestad sier at det er fem fastlegehjemler i kommunen.

— Det er for tiden plass på to av legenes pasientlister. Legedekningen skal dermed være tilstrekkelig, sier han.

Skjønner fortvilelsen

Pasient- og brukerombud i Vest-Agder, Gunhild Solberg, sier at hun skjønner godt fortvilelsen som pasientene i Lindesnes har.

— Kommunen og legesenteret må forholde seg til de forskrifter som gjelder og sette inn tiltak om ventetiden er for lang, sier hun.

Hun sier at hun jevnlig får henvendelser fra pasienter som må vente urimelig lenge på å få legetime.

— Jeg har hørt om så lang ventetid som i Lindesnes uten at jeg på sparket kan si hvilke kommuner det dreier seg om, sier hun.

- Urimelig lenge

Assisterende fylkeslege i Vest-Agder, Styrk Fjærtoft Vik, sier han ikke har hørt om lang ventetid i Lindesnes ettersom klagen fra helselaget har gått til kommunen.

— Men dersom innbyggerne må vente fem uker med å komme til sin fastlege er det urimelig lenge, ikke minst i forhold til forskriften om ventetid til fastlegen. Den tilsier at man skal komme til sin lege normalt innen fem dager, sier han.

Han sier at de ikke har hatt klagesaker på lang ventetid i kommuner i fylket, men at dette har vært et deltema i noen tilsynssaker. Dette gjelder dog ikke Lindesnes kommune.

Pasienter som er misfornøyde med helsetjenesten kan klage

— Pasienter som er misfornøyde med helsetjenesten kan klage til kommunen eller oss om dette. De kan også bytte fastlege, sier han.