Advokat Harald Stabell. Foto: Braastad, Audun

Austad mener klienten er uskyldig dømt i Baneheia-saken. Han granskes av fylkeslegen. Torsdag avdekket NRK Sørlandet at psykologen som i ti år har behandlet Kristiansen, har tatt standpunkt i saken. Dette har skapt reaksjoner.

Austads syn på skyldspørsmålet kommer fram i en e-post til forsvarer Arvid Sjødin. Sjødin har videresendt denne eposten tll Gjenopptakelseskommisjonen i Kristiansens femte forsøk på å få saken behandlet på nytt.

— Hva psykologen mener om Kristiansens skyld, vil være helt uinteressant for rettsapparatet, inkludert Gjenopptakelseskommisjonen, sier advokat Harald Stabell til Fædrelandsvennen.Han var advokat for Arne Treholt i hans arbeid for å få gjenopptatt spionsaken.

— Viggo Kristiansen og hans advokat må gjerne legge ved psykologens syn i sin begjæring, men de må ikke ha noen forhåpninger om at hva psykologen mener skal få ha betydning. Psykologer som er oppnevnt av retten skal heller ikke ta standpunkt til skyldspørsmålet, sier Stabell.

— Stabell har ingen forutsetning for å utale seg om bevissituasjonen i Viggo Kristiansens sak. Han burde latt være, svarer Arvid Sjødin.

Granskes

Fylkeslegen i Oslo og Akershus har åpnet tilsynssak mot Austad etter at Ada Sofie Austegard, mor til en av de drepte jentene, sendte inn en bekymringsmelding. Psykologen må redegjøre for behandlingen, mulig sammenblanding av roller, brudd på taushetsplikt og journalføring.

Viggo Kristiansen ble i 2001 dømt til 21 års forvaring. I e-posten til Sjødin tilkjennegir psykologen at han deler mange av oppfatningene når det kommer til bevis som skal ha vært holdt unna rettssaken og som «garantert ville hatt betydning for skyldspørsmålet».

- Overbevist

I likhet med hva Kristiansens advokat hevder, handler dette om ting som «gir Viggo alibi på grunn av tidspunktene drapene må ha blitt utført».

«Jeg har imidlertid opplevd at samtlige jeg har fortalt dette til har blitt rystet og overbevist om Viggos uskyld», skriver Austad i e-posten.

Han omtaler ellers advokat Sjødin og de som arbeider for Kristiansen som «glimrende mennesker».Atle Austad har ikke ønsket å svare på spørsmål fra Fædrelandsvennen om eposten nå. Austad er spesialist i klinisk psykologi og spesialist i klinisk sexologi, og møter Kristiansen hver uke. Ifølge Ila fengsel og sikringsanstalt er det den innsatte som selv tar initiativ til psykologbehandling i samråd med fengselslegen. Helse Sør-Øst finansierer behandlingen.

— Kan ikke behandle ham

Gunnar Johannessen er en mye brukt rettspsykiater. Han mener Austad ikke kan behandle forvaringsdømte Viggo Kristiansen.

— Han må gjerne mene at han er uskyldig dømt, men da bør han ikke være hans behandlende psykolog. Kristiansen er av norsk lagmannsrett dømt for å ha begått alvorlige seksuelle overgrep mot barn og deretter drept barna. Psykologen vil da ikke kunne gå inn for å kurere Viggo Kristiansen med den problemstillingen. Han vil i stedet være med på å støtte opp om Kristiansens syn på at han ikke har gjort noe galt, sier Johannessen til Fædrelandsvennen.

På dette svarer Austad i sms:

— Det er interessant at Johannessen uttaler seg om saken og meg som psykolog uten å vite noe om grunnlagsmaterialet for mine vurderinger. Mitt svar til det er at jeg anser slike uttalelser som usedvanlig useriøse. Det får imidlertid stå for hans egen regning. Foreløpig har jeg ikke engang redegjort noe for tilsynsmyndighetene. Det skal jeg imidlertid gjøre meget grundig. De har heller ikke vurdert saken og hvorvidt jeg har gjort noe kritikkverdig. Når de åpner tilsynssak, er det nettopp for å vurdere mitt arbeid som psykolog. Det er selvfølgelig riktig av dem når anklager rettes mot meg, men det er slik at jeg ikke finner det riktig å uttale meg i media før fylkeslegen har behandlet klagen, sier han.