— Punktfestivalen er fantastisk. Åpningen torsdag var basert på en Samuel Beckett-tekst. Det var lydsampling, det var abstrakt. Jeg er stor fan av det, sier Laurie Anderson til Fædrelandsvennen.

Vi møter den amerikanske superstjernen i resepsjonen på et av byens hoteller. Vi har fått et kvarter til rådighet. Fiolinisten, sangeren, komponisten, performancekunstneren og filmskaperen er en internasjonal størrelse. Hun debuterte på midten av 70-tallet, men slo for alvor gjennom internasjonalt med singelen «O Superman» i 1981. ## Elsker remix

I år gjester den eksperimentelle artisten Punktfestivalen for første gang.

Laurie Anderson spiller sammen med trompetist Arve Henriksen på Fønix lørdag kveld. Amerikaneren elsker remix-konseptet til Punkt, og er ikke nervøs når hennes konsert skal remixes rett etter konserten. - Nei. Man kan ikke bli skremt av musikk, sier 67-åringen. Foto: Torstein Øen

— Remix-konseptet er genialt. Jeg elsker det. Det er som å snakke sammen etter en forestilling. Det du likte, kan det være noen andre ikke kan fordra. Man spiller det en gang til i hodet sitt, og det blir som å få en annen versjon. Tenk om teatre begynte med det, at publikum skulle spille forestillingen en gang til etterpå. Det hadde vært interessant, sier Anderson.

Ingen konsertplan

Festivalstifterne Jan Bang og Erik Honoré er stolte over å presentere Anderson på festivalens tiårsjubileum. Lørdag kveld står hun på scenen i sal 1 på Fønix kino. Sammen med Arve Henriksen, en Punkt-gjenganger. Anderson med sin fiolin, Henriksen med sin trompet. Før lydprøvene fredag ettermiddag visste ikke Anderson hva de to skulle spille.— Jeg har ingen idé. Det er derfor jeg gjør dette, sier 67-åringen, før hun utdyper:

— Jeg har samlet mange forskjellige lyder, men jeg aner ikke om det vil funke.

Anderson skal spille sammen med Henriksen, etter at hun selv spurte Bang og Honoré om forslag til norske samarbeidspartnere.

— Jeg forelsket meg i hans musikk da jeg hørte på den, og tenkte at dette kunne bli interessant. Og jeg mener at kombinasjonen av trompet og fiolin er strålende, sier hun.

Påvirket av Lou Reed

Tidlig på 90-tallet møtte Anderson artistkollega Lou Reed. De to ble et par, og forble sammen til Reed gikk bort i fjor høst. De to superstjernene påvirket hverandre musikalsk.

Laurie Anderson og Lou Reed møttes tidlig på 90-tallet, og giftet seg i 2008. I fjor høst døde Lou Reed. Foto: Rick Rycroft

— Jeg begynte å skrive mer direkte tekster, og ikke så mye metaforer. Mens Lou begynte å bruke mer metaforer, så vi nærmet oss vel hverandre litt, sier Anderson.

— Hvor finner du inspirasjon etter så mange år i bransjen?

— Tid er begrenset. Jeg har ikke et hav av tid. Tid er dyrebar, og jeg har ikke tenkt å bare suse rundt. Jeg liker den musikken jeg liker å høre på.

Etter Punkt 2014 skal Anderson konsentrere seg om filmproduksjon. Hun skal lage en film for det fransk-tyske kringkastingsselskapet Arte, som baserer seg på kunst— og kulturprogram.- Det er en film om hunden min, Lolabelle, som er veldig musikalsk. Den spiller piano, og på Youtube finnes det en video der hunden spiller til en medley av julesanger. Lolabelle er ikke blant oss lenger, og jeg lager filmen til ære for henne, sier Anderson.

Se Laurie Andersons musikalske hund spille piano: