Trude Eid Robsahm, forsker med føflekkreft som spesialitet ved Kreftregistreret, er bekymret over utviklingen i antall nye tilfeller av føflekk-kreft på Sørlandet. Foto: Ann-Elin Wang

— I 2014 hadde kvinner i Aust-Agder den høyeste raten noensinne i antall per 100.000 som fikk føflekk-kreft, opplyser Trude Eid Robsahm, forsker med føflekkreft som spesialitet vedKreftregistreret.Tirsdag la registeret fram sin siste rapport, som viser at nettopp antall nye føflekk-kreft-tilfeller har økt mest siden 2014. 2003 personer fikk denne diagnosen, og det er 265 flere tilfeller enn i 2013. Også i Vest-Agder var det en kraftig økning, men ikke så mye som i Aust-Agder.

Vet ikke

— Vi vet ikke hvorfor kvinnene i Aust-Agder rammes oftere av føflekk-kreft enn kvinnene i Vest-Agder, sier Eid Robsahm.

Begge agderfylkene troner høyt på den nasjonale statistikken for både menn og kvinner, og har gjort det i flere år. Årsaken er blant annet at det oftere er sol på Sørlandet, enn andre steder i landet:

— Vi vil bli brune, det signaliserer helse og velstand. Og da er det nok mange som synes det er greit å bli solbrent på veien, sier forskeren.

Hun sier at det normalt tar flere år og flere solforbrenninger før det blir kreft. Men den voldsomme økningen Kreftregisteret nå har sett, indikerer at det går fortere enn før.

Bekymring

— Dette er en utvikling vi ser på med bekymring, for selv om dette er en kreftform som har økt mye over flere år, har vi aldri tidligere sett et så kraftig byks som nå. Vi er dessverre helt i verdenstoppen når det gjelder føflekkreft - en kreftform det er mulig å forebygge ganske effektivt, sier Eid Robsahm.

Hun har brukket ned de nasjonale tallene til Sørlandet, og da dukker følgende statistikk opp:

Landsgjennomsnittet for menn var 42 per 100.000

For Aust-Agder var snittet 55

For Vest-Agder var snittet 35. Landsgjennomsnittet for kvinner var 37 per 100.000

For Aust-Agder var snittet 52

For Vest-Agder var snittet 43

Doblet

Statistikken viser videre at antallet nye tilfeller blant kvinner er doblet de siste tre årene i Aust-Agder, fra 26 i 2012 til 52 i 2014. De fleste som får føflekkreft, eller melanom, er mellom 50 og 70 år, og sykdommen rammer menn hardest.

— Det var litt flere menn enn kvinner på landsbasis som fikk føflekkreft i 2014, men andelen som døde av sykdommen var betydelig høyere for menn. Menn har mer alvorlig sykdom ved diagnose, enten fordi de ikke følger så nøye på sine føflekker eller fordi føflekken oftere sitter et sted det er vanskelig å følge med på selv, sier Robsahm.

Våre solingsvaner er den viktigste årsaken til at denne kreftformen over tid har økt så mye. Mange tilfeller kunne vært unngått med bedre beskyttelse mot solbrenthet, i følge kreftregisteret.

Høyeste dødelighet i Europa

Blant både kvinner og menn er føflekkreft den fjerde vanligste kreftformen, etter prostatakreft (for menn), brystkreft (for kvinner), lungekreft og tarmkreft.

— Skal vi lete etter noe positivt ved denne kreftformen, må det være at prognosen er god, fordi de aller fleste diagnostiseres uten spredning, påpeker forskeren. Likevel var det 322 personer som døde av sykdommen i 2014, og Norge har den høyeste dødeligheten av føflekkreft i Europa.