Departementet har endret sittreiseråd for Tunisiaog fraråder nå alle reiser til og opphold i grenseområdene i Tunisia mot Libya og Algerie, samt nasjonalparkområdet Jebel Chaambi i Kasserine og Tataouine sør i landet. Utenriksdepartementet fraråder alle reiser til og opphold som ikke er nødvendige i øvrige deler av Tunisia.

Danske myndigheter besluttet fredag å endre reiserådet og oppfordret dansker til å forlate landet fordi de mener risikoen for nye terrorangrep i Tunisia er høy. Også Storbritannia ba torsdag sine statsborgere om å forlate landet.

Avlyste reiser

Norske borgere som oppholder seg i Tunisia eller planlegger å reise til landet, anmodes om å holde seg oppdatert, samt å registrere sin reise viaambassadens hjemmeside.

De fleste nordiske reiseselskaper avlyste etter terrorangrepet i Sousse alle reiser til Tunisia ut sesongen.

Til sammen 38 utenlandske turister ble drept da en mann åpnet ild mot feriegjester ved et strandhotell i den tunisiske feriebyen Sousse 26. juni. 30 av dem var briter.

Tunisiske harme

Tunisias statsminister Habib Essid har uttrykt harme over reiserådet fra britiske myndigheter, som har ført til at rundt 3.000 britiske turister som var i landet, enten har kortet ned feriene sine eller reist hjem.

Sikkerhetstiltakene som tunisiske myndigheter har iverksatt, er ikke tilstrekkelige for å beskytte turister, hevder britene.

Lørdag opplyste tunisiske myndigheter at 127 mistenkte «terrorister» er blitt pågrepet siden strandmassakren for drøyt to uker siden. Det er uklart hvor mange av dem som mistenkes for å ha noe å gjøre med angrepet 26. juni, der en tunisisk student skjøt og drepte 38 mennesker.

Tidligere er det opplyst at åtte personer er pågrepet, mistenkt for å ha direkte bånd til terrorangrepet.

Vakter på strendene

Minister Kamel Jendoubi, som leder en krisegruppe som ble opprettet etter massakren, understreket lørdag at myndighetene er fast bestemt på å beskytte landet, dets innbyggere og utenlandske statsborgere.

– I dag er ber enn 100.000 mannskaper fra politiet, nasjonalgarden og sivilforsvaret satt ut, i tillegg til hæren, sier Jendoubi.

Rundt 3.000 sikkerhetsvakter beskytter Tunisias strender, hoteller og arkeologiske severdigheter, ifølge ministeren.

Tunisia er sterkt avhengig av turisme, som står for 7 prosent av BNP og direkte og indirekte skaper 400.000 arbeidsplasser i landet. Turistindustrien frykter nå enorme tap.

Turistavhengig

To ganger på tre måneder har utenlandske turister vært mål for terrorangrep i det nordafrikanske landet. I mars drepte væpnede gjerningsmenn 21 personer ved nasjonalmuseet Bardo i Tunis. De fleste ofrene var også da turister.

IS hevder å stå bak både dette angrepet og massakren i Sousse.

FN anslo fredag at nesten 5.500 tunisiere kriger med ytterliggående jihadister i utlandet, og frykten er stor for at de skal vende hjem og utføre angrep på tunisisk jord.