De aller fleste gravide har kjent på ubehaget. Men svært få blir så dårlige som Line Hope Jensen.

— Det var nesten ikke mulig for de rundt å fatte hvor syk jeg var, sier hun nå, fire måneder etter at Noah kom til verden.

Svangerskapet med datteren Emma Sofie (5) var verre. Kvalmen meldte seg brutalt etter seks uker og ble fort så intens at hun ikke klarte å ta til seg næring. Gjentatte ganger havnet hun på sykehus med sonde i nesen og næringsdrikker på menyen.

- Likevel våget du å bli gravid en gang til?

Jensen ler: - Ja, men det tok fem år.

I sitt andre svangerskap fikk Jensen kraftige kvalmestillende midler. Hun gikk fortsatt kvalm helt til gutten kom verden, men klarte å holde på mer av maten.

— Jeg kastet fortsatt opp fem til syv ganger daglig, men ikke 20 som i første svangerskap, sier hun til Bergens Tidende.

- Det fins trygge legemidler

Nå viser ny forskning fra UiB at norske leger er tilbakeholdne med å gi gravide kvalmestillende.

— Langt flere svenske enn norske kvinner får medisin mot svangerskapskvalme, sier stipendiat Kristine Heitmann ved Institutt for global helse og samfunnsmedisin.

Det er viktig å komme i gang med behandling før man er langt nede i spiralen av kvalme, oppkast, kraftløshet og truende dehydrering.

Heitmann har i samarbeid med kolleger i en rekke land kartlagt bruken av medisin mot en av de mest utbredte plagene i svangerskapet.

Kartleggingen viser at vel 10 prosent av norske gravide som plages av kvalme, får medisin for å døyve den. I Sverige medisineres tre ganger så stor andel.

s12884-015-0746-2-1.gif

Heitmann, som er farmasøyt, råder kvinner med så sterke plager at det går utover daglig gjøremål, å ta kontakt med lege.— Det er viktig å komme i gang med behandling før man er langt nede i spiralen av kvalme, oppkast, kraftløshet og truende dehydrering, sier hun.

- Mange forbinder kvalmemedisiner med thalidomid-skandalen på 1950-tallet, da 10.000 til 15.000 barn ble født med manglende armer og bein fordi mødrene hadde fått thalidomid for å dempe kvalmen. Er det en forklaring på skepsisen mot å ty til medisiner?

— Det er godt mulig. Men det er viktig å vite at det nå fins legemidler som er trygge å bruke, sier Heitmann.

Én prosent rammes

Reisesykemedisinen Postafen i kombinasjon med vitamin B6 er anbefalt som behandling. B6 er i seg selv kvalmestillende. I tillegg hjelper det å følge de vanlige rådene om små og hyppige måltider, få i seg tilstrekkelig væske, sukker og salter, samt nok hvile.

Postafen selges reseptfritt mot reisesyke, men er reseptbelagt mot svangerskapskvalme.

Undersøkelsen som er publisert BMC Pregnancy & Childbirth, viser at om lag én prosent av gravide rammes av den alvorligste formen for svangerskapskvalme. 35 prosent sier kvalmen gikk utover jobb og dagligliv. 20 prosent av sykmeldingene av gravide skyldes kvalme.

- I dag får en av ti norske kvinner med svangerskapskvalme medikamentell hjelp. Hvor stor andel burde få det?

— Det vet vi ikke, men det er viktig å identifisere den andelen der kvalmen går utover daglige gjøremål. Vi skulle også gjerne funnet ut om det å komme tidlig i gang med behandling reduserer behovet for sykmelding. Heller ikke har vi noen sikker forklaring på hvorfor praksis varierer så sterkt fra land til land, sier Heitmann, som arbeider med en doktorgrad om svangerskapskvalme.

Trøtt av pillene

Line Hope Jensen fikk ikke effekt av Posthafen og fikk skrevet ut sterke kvalmestillende medisiner. Tipset om disse fikk hun gjennom pasientorganisasjonen Hypermesis Gravidarum, (HG) som er betegnelsen på alvorlig svangerskapskvalme.

Kontakten med andre i samme situasjon var både trøst og støtte.

— Der møtte jeg kvinner med erfaringer som liknet mine. Ellers er det mye uvitenhet. Prøv salte kjeks og husk å hvile, sa andre.

Kvalme og oppkast gjorde svangerskapene krevende også for de rundt henne.

— Min mor kjørte min datter i barnehagen og min mann måtte ta alt hjemme. Datteren min klarte jeg ikke å ta meg av, der jeg lå utslått på sofaen.

Turen tilbake har også vært tøff. Kroppen er preget etter måneder på rygg.

Utrolig nok klarte Jensen å fullføre førskolelærerutdanningen i løpet av svangerskapet. Med flotte resultater.

- Har du fått noen forklaring på hvorfor akkurat du ble så hardt rammet?

— Jet vet at HJG-rammede produserer mye mer svangerskapshormoner enn andre, men utover det har jeg ikke sett noen forklaring, sier hun.