Nok en viktig barriere ble fredag fjernet mellom de to nabolandene. Når Cuba nå strykes fra listen, oppheves blant annet forbud mot våpeneksport og økonomisk bistand til øystaten.

Det har vært et sentralt krav fra Havanna i de videre forhandlingene med USA. Likevel har fredagens nyhet en langt større symbolsk enn praktisk betydning. De samme forbudene består nemlig under andre, overlappende amerikanske sanksjoner som inngår i USAs embargo.

USAs president Barack Obama kunngjorde etter et møte med Cubas president Raúl Castro i april at han ønsket å fjerne Cuba fra svartelisten. Kongressen hadde 45 dager på seg til å komme med innvendinger, og denne fristen løp ut fredag.

Utenriksminister John Kerry har følgelig tatt den endelige beslutningen om å fjerne Cuba fra listen over stater som støtter terrorisme, med umiddelbar virkning, opplyser utenriksdepartementet i Washington.

Cuba har siden 1982 stått på listen, sammen med bare tre andre land: Syria, Sudan og Iran. Det er nok et selskap Cuba er lettet over å ha forlatt, men amerikanske tjenestemenn påpeker at de fleste restriksjonene både på eksport og bistand, består. (©NTB)