— Det ble voldsomt hett her i går, sier pappa Tore Michaelsen til Fædrelandsvennen.

Det var mandag ettermiddag på øya Ramsøy i Mandal at mammaen til de tre brødrene, Wibeke, oppdaget at det brant i nabohytta, skriver Lindesnes Avis, som først omtalte saken.

Store som små måtte løpe

Brannvesenet kom ilende til med båter, men da de kom fram hadde deres jobb allerede blitt gjort.

Jonathan, Jonas og Tore Sebastian følger spent med på brannmannen som sjekker skadene på hytta. De tre brødrene fikk mye skryt av brannvesenet i etterkant. Foto: Privat

Tore Michaelsen tok brannslukningsapparatet under armen og løp til for å slukke. Men brannen hadde fort spredd seg om ikke de tre brødrene på 4,10 og 12 år hadde løpt fram og tilbake de 400 meterne til vannet med hver sin bøtte.— Da måtte vi løpe store som små. Flammene hadde brent over hele terrassen, og slikket oppunder kledningen på hytta. Slik flammene sto hadde hytta vært overtent om det gikk to-tre minutter til, forteller Michaelsen.

Etter heltedåden har de tre unge guttene fått mye ros. Ramsøy ligger uten bilvei, vann og strøm, så det var helt avgjørende at guttene tok saken i egne hender.

Fikk ikke panikk

— Dette har etter forholdene gått veldig bra, takket være at brannen ble oppdaget akkurat i tide til at man klarte å forhindre at den tok tak hytta. Naboer har gjort en avgjørende innsats med å bære vann i bøtter og har klart å slå ned flammene, sier utrykningsleder Tommy Høyland til Lindesnes avis.

For de tre brødrene ble det hele selvfølgelig en stor opplevelse. Det er ikke hver dag man får være med på så mye action.

Det har brent godt på terrassen, men heldigvis ble en større brann avverget. Foto: Privat

— Det var godt å se hvordan de reagerte. At de ikke fikk panikk, men heller begynte å tenke på å slukke brannen, var godt for oss voksne å se. Og så var det deilig at brannslukningsapparatet funket, og jeg oppfordrer alle hyttefolk til å sjekke at deres fungerer også, sier Michaelsen, og legger til at guttene har fått meldinger fra fjernt og nært de siste timene.- Vi får se om det ikke vanker en liten premie nå, sier en stolt far.

- Veldig takknemlige

Ordfører Tore Askildsen i Mandal sier det er kjempeflott å ha slike snarrådige innbyggere i kommunen.

— Vi er veldig takknemlige, både jeg og de som har hytte på øya, for at de fikk berget alt. Jeg ser brannvesenet skryter av dem, og det er på sin plass, sier Askildsen.

Som en påskjønnelse for de heltemodige guttene vil han inviterte brødrene på besøk på brannstasjonen en gang etter sommeren.