Terje Sørensens advokat, Henning Harborg fra Advokatfirmaet Thomassen, på vei inn i sal 1 i Kristiansand tingrett. I bakgrunnen følger Terje Sørensen (til venstre) og advokat Kyrre Eggen. Foto: Sondre Steen Holvik
siem_offshore.jpg Foto: Sondre Steen Holvik
Både rettens formann, Thom Arne Hellerslia (i midten), og hans to meddommere hadde flere spørsmål til administrerende direktør Terje Sørensen under hans partsforklaring. Foto: Sondre Steen Holvik

— Jeg husker jeg satt i et møte med en kollega på mitt kontor. Så fikk jeg en telefon fra sentralbordet. To stykker ville prate med meg. «Rart», tenkte jeg, man må jo avtale et møte i forkant, fortalte Sørensen under sin partsforklaring.

Onsdag fortsatte rettssaken mot Siem Offshore og Sørensen personlig, med forsvarernes utspørring av sistnevnte. Der ble pågripelsen og siktelsen i 2013 et tema.

— De to kom opp på kontoret og fortalte de kom fra politiet. Det støkker i meg, og jeg husker jeg spurte om det hadde skjedd noe med barna. «Nei», svarer de. «Vi er fra Økokrim og er her i forbindelse med manglende skatt og selvangivelser», forklarte Sørensen og fortsatte:

- Ekstremt forvirrende

— Det må være en feiltagelse. Selvangivelse er levert og skatt betalt for lenge siden (2008, red.anm.), forklarte Sørensen og omtalte opplevelsen som ekstremt forvirrende.

— De presenterte en siktelse mot selskapet og meg, pluss pågripelsesbegjæring på meg personlig. Jeg fikk ringt styreformann og forklart kort om dette. Så fikk vi ordnet en advokat som kom til kontoret. Det ble stilt en del spørsmål, men jeg husker ikke så mye, forklarte den administrerende direktøren.

Et team fra Økokrim som hadde stått utenfor, kom ifølge Sørensen inn i bygningen og ønsket bistand til å komme seg rundt i lokalene.

— Det kan jeg hjelpe med, sa jeg. «Nei, det skal ikke du gjøre», fikk jeg til svar.

Avhørt på politistasjonen

Etter litt fram og tilbake ble Sørensen ført til politistasjonen, hvor han etter noe ventetid ble avhørt av to politimenn.

— Det kom en lang rekke spørsmål om disse selvangivelsene. Jeg husker lite, men svarte de var levert og at skatten var betalt, sa Sørensen.

Da avhørsprotokollen skulle signeres, nektet han imidlertid å skrive under.

— Jeg syntes det som sto der var tynt og lite representativt. «Dette kan jeg ikke signere på», sa jeg. «Da får du bli sittende», fikk jeg til svar. «Jeg har en sønn som er hjemme og venter på meg. Dere har dette på bånd og får ordne opp i det selv», fortalte Sørensen om episoden.

Han fikk deretter dra hjem og komme tilbake neste morgen for å signere en korrigert protokoll.

- Ubehagelig å være i avisene

— Hvordan opplevde du avisoppslagene, spurte Harborg.

— Hele situasjonen var veldig rar. Jeg føler man har holdt på med noe som er samfunnsnyttig, og så blir man pågrepet med påstand om grov skatteunndragelse av 45 millioner. Jeg har vanskelig for å kjenne meg igjen i den situasjonen. Jeg tenkte mest på sønnen, hvordan han skulle oppleve dette, svarte Sørensen, som karakteriserte det som ubehagelig å være i alle aviser.

Terje Sørensens advokat, Henning Harborg fra Advokatfirmaet Thomassen, på vei inn i sal 1 i Kristiansand tingrett. I bakgrunnen følger Terje Sørensen (til venstre) og advokat Kyrre Eggen. Foto: Sondre Steen Holvik

— Enorm belastning

— Nå sitter du her som tiltalt og har brukt tid på å gjennomgå faktum. Hva tenker du i etterkant om at selvangivelser ikke ble levert, spurte Harborg til slutt sin klient.

— Sett i etterkant kan det vel litt upresist karakteriseres som klønete. Men ligningene ble levert og skatten er betalt. Saken har vært en enorm belastning, og jeg har følt det som et overgrep. Og så skal man straffeforfølges i tillegg, svarte Sørensen.

Etter advokatene var ferdig med sine spørsmål, var det dommerne sin tur. Og rettens formann, Thom Arne Hellerslia, grillet Sørensen på hvordan selvangivelsesglippen kunne oppstå.

- Hvordan kunne det skje?

— Tenker du at daglig leder i utgangspunktet har et ansvar for skattemessige forhold? spurte dommer Thom Arne Hellerslia.

— Ja, for alt, helhetlig sett, også skattemessig. Men oppgavene blir delegert, og jeg rapporterer til styret, svarte Sørensen.

Hellerslia stilte en rekke spørsmål rundt selskapets kontraktsstrukturer og eventuelle skatteplikt, samt om hvordan skatteplikten til andre land var håndtert.

— Dere sier at det har vært en glipp i forhold til selvangivelsesplikten. Hvor har den skjedd og hvordan kunne det skje? spurte dommeren.

Både rettens formann, Thom Arne Hellerslia (i midten), og hans to meddommere hadde flere spørsmål til administrerende direktør Terje Sørensen under hans partsforklaring. Foto: Sondre Steen Holvik

— Det er vanskelig å si. Det er jo enkelt å se i ettertid at hadde den rette strukturen vært på plass, hadde ikke dette skjedd, så et eller annet sted glipper det.

— Men du kan ikke være noe mer konkret?

— Jeg klarer ikke å si at det var den eller den personen.

— Det var nødvendigvis ikke det jeg var ute etter heller. Det kan også være organisatoriske forhold, repliserte dommeren.

— Det klarer jeg ikke å si. Et eller annet sted har det skjedd, svarte Sørensen, som også ble stilt en rekke spørsmål rundt sitt overordnede ansvar for skatteglippen av meddommerne.

- Ball i hatt for selskapet

Styreleder for Siem Offshore, Eystein Eriksrud, forklarte seg også om forholdene som ligger 8-10 år tilbake i tid.

— Hvordan saken har oppstått er vanskelig å si. Det har gått ball i hatt for selskapet i 2006 og 2007. Det er et sammenfall av uheldige omstendigheter som har ført til denne situasjonen, forklarte Siem Offshore styreleder Eystein Eriksrud i retten.

Han viste til at det var vanskelig å vite hva folk tenkte åtte-ni år tilbake i tid.

— Her er det en situasjon hvor folkene er ryddige og skikkelige alle sammen, men av en eller annen grunn har man ikke plukket opp selvangivelsesplikten. Det kan være en misforståelse mellom revisor og selskapet, men hva som har skjedd er uvisst. Vi har gjort en blunder, og det beklager vi. Det har kostet oss 62 millioner kroner, fortalte Eriksrud.

Skatteplikt til andre land

siem_offshore.jpg Foto: Sondre Steen Holvik

Under aktors utspørring fikk han flere spørsmål rundt eventuell skatteplikt til andre land enn Norge på bakgrunn av et styredokument fra 2010 som vurderte nettopp dette.— Det var ikke slik at vi vurderte skatteansvaret i ethvert land. Det har heller ikke kommet noen krav.

— Det har ikke kommet noen krav, sier du. Hva legger du i ordet selvangivelse. Bør man gi det uoppfordret? fortsatte aktor.

— Det bør man sikkert gjøre. Nøyaktig hvordan rapporteringsplikten er i de forskjellige landene for sokkelaktivitet, vet ikke jeg. Det vet sikkert ikke du heller, svarte Eriksrud.

— Men jeg er ikke styreleder i Siem Offshore. Vet du ikke dette?

— Det er administrasjonen som må ta seg av dette. Vi sier de må sørge for at det ordnes opp i.

- Burde ha rapportert

— Så hvordan fulgte styret opp dette?

— Vi har ikke gjort noe mer med det.

— Og beskjeden til administrasjonen var?

— Jeg forstår hva som er poenget ditt. Vi burde ha rapportert, avsluttet Eriksrud.

Resten av uka går med på vitneforklaringer før sluttprosedyrene starter neste uke.