– Dette tiltaket er et signal til hele Europa. Tyskland tar sitt ansvar, men på grunn av belastningen må det være en rettferdig fordeling i Europa, sa innenriksminister Thomas de Maizière på en pressekonferanse søndag.

Blant annet ble togforbindelsen mellom de to landene stoppet fra klokken 17 søndag.

– Ingen flere tog vil gå fra Østerrike til Tyskland, sier en talsperson i det østerrikske jernbaneverket ÖBB søndag.

Togene fra Østerrike kommer imidlertid til å gå igjen fra klokken 6 mandag morgen, opplyser en talsperson i tyske Deutsche Bahn til nyhetsbyrået DPA.

Titusener av mennesker, mange av dem krigsflyktninger fra Syria, har krysset Østerrike med tog på veien til Tyskland siden de to landene åpnet grensene helt for flyktninger forrige helg.

– Sikkerhetsgrunner

– Målet er å begrense den nåværende tilstrømmingen til Tyskland og få etablert en mer kontrollert situasjon. Det er nødvendig av sikkerhetsgrunner, sa de Maizière.

40.000 flyktninger og migranter var ventet å komme til Tyskland i helgen, og lørdag alene kom 13.000 til München. Også natt til søndag og hele søndag strømmet det flyktninger og migranter inn over grensen fra Østerrike.

Land som er med i Schengen-samarbeidet, har opphevet passkontroll på grensene. Men Tysklands innenriksminister kunngjorde altså på pressekonferansen at kontroller skal gjeninnføres midlertidig ved tyske grenseoverganger mot Østerrike.

Juncker: Innenfor Schengen-regelverk

Det tyske grensekontrollen synes å være innenfor Schengens kriseregelverk, sier EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker.

Han ber samtidig landet om å ha som mål å raskt åpne grensene igjen.

Juncker drøftet søndag flyktningkrisen med Tysklands statsminister Angela Merkel på telefon. Det er nødvendig med en mer sammenhengende politikk for å holde Europas grenser åpne, sier mener han.

EUs innenriks— og justisministre møtes mandag i Brussel for å diskutere flyktningkrisen. Fra Norge deltar justisminister Anders Anundsen (Frp) og statssekretær i justisdepartementet, Jøran Kallmyr (Frp).

– I ferd med å nå grensen

Visestatsminister Sigmar Gabriel sa tidligere søndag at Tyskland nå er i ferd med å nå grensen for hvor mange flyktninger og migranter det kan ta imot. Tyske myndigheter regner med at 800.000 flyktninger og migranter kommer til landet i løpet av året.

– Europas manglende vilje til å gjøre noe med flyktningkrisen er nå i ferd med å skyve Tyskland mot grensen av hva vi kan klare, sier han i et intervju med avisa Der Tagesspiegel.

– Det er ikke det store antallet flyktninger som gjør det vanskelig. Det er hvor fort de kommer som gjør det vanskelig for delstatene og kommunene å håndtere dem, sier Gabriel.