Elsyklerblir stadig mer populært. Men kan du bruke den hjem fra byen etter en fuktig kveld?

— Lovhjemmelen er ganske klar på at man ikke må forsøke å føre kjøretøy i påvirket tilstand, sier Yngvar Aas, leder for trafikkavsnittet ved politistasjonen i Kristiansand.

Han innrømmer likevel at det ikke er lett å konkludere med om det er ulovlig å ta elsykkelen når man har promille.

— Vi kan ikke håndheve loven siden det ikke er en promillegrense å forholde seg til. Ingen vil bli tatt for det med mindre man kjører uvettig, er involvert i et trafikkuhell eller andre ekstraordinære hendelser. Det litt vanskelig å si det er ulovlig når ingen blir tatt for det, forklarer Aas.

Mange andre land, blant annet Frankrike, Italia, og Nederland, har promillegrense på 0,5 ved bruk av både el- og tråsykkel. Bøtene for å overstige grensen ligger i disse landene på flere tusen kroner. Danmark, Sverige og Storbritannia har i likhet med Norge ingen promillegrense.

- Som å kjøre bil søvnig

Vegtrafikklovens paragraf 21 lyder slik:

Disse elsyklene får en ekstra dytt i motbakkene, takket være en liten elektromotor, og det er fullt mulig å regulere hvor tungt det skal være. Foto: Sondre Steen Holvik

«Ingen må føre eller forsøke å føre kjøretøy (herunder sykkel og elsykkel, red. anm.) når han er i en slik tilstand at han ikke kan anses skikket til å kjøre på trygg måte, hva enten dette har sin årsak i at han er påvirket av alkohol eller annet berusende eller bedøvende middel, eller i at han er syk, svekket, sliten eller trett, eller skyldes andre omstendigheter.»Tråsykkel og elsykkel håndheves altså likt ifølge lovverket. Aas sammenlikner promillesykling på elsykkel med det å kjøre bil når man er trøtt.

— Ingen blir tatt for å være trøtt, men dersom man sovner bak rattet mister man førerkortet, forteller politilederen.

Mister ikke billappen

Han legger til at det er vanskelig å definere hva som er å være «påvirket av alkohol.»

— Hva er påvirkning? Det vil være en individuell sak. Hvis man tar ei halv øl vil det være liten grad av påvirkning. Her snakker vi om en grad som påvirker kjøringen.

- Kan man miste førerkortet for motorvogn dersom man sykler elsykkel med promille?

— Nei. Ikke ut fra én enkelt sak. Det blir samme som om man blir tatt for promillekjøring til sjøs. Da mister man ikke førerkortet for motorvogn. Det er noe annet dersom man har mange forhold på rullebladet. Da kan man risikere å miste det på grunn av dårlig vandel, avslutter Aas.

Strengere straff med promille

Påtaleleder Terje Kaddeberg Skaar i Agder politidistrikt sier til Fædrelandsvennen at dersom man har promille og er involvert i ei ulykke på elsykkel vil det virke skjerpende på straffen.

Hulda Tronstad, informasjonssjef i Syklistenes Landsforening, på sin elsykkel. Foto: NTB Scanpix

— Det vil det, og det gjelder både elsykkel og tråsykkel. Graden kommer helt an på ulykken og følgene av den, sier Skaar, som er ganske sikker på at noe sånt ikke har skjedd i Agder ennå.

Fraråder fyllesykling

Informasjonssjef Hulda Tronstad i Syklistenes Landsforening sier de har mange henvendelser om elsykler om dagen, men kjenner ikke til eksempler hvor folk er straffet for promillesykling.

— Det er ingen promillegrense på elsykkel eller vanlig sykkel. Men elsyklister rammes av Vegtrafikklovens paragraf 21, som sier at det er forbudt å føre kjøretøy, sykkel inkludert, når man er i en slik tilstand at man ikke kan føre kjøretøyet på en trygg måte, forteller hun.

— Jeg kjenner ikke til konkrete eksempler på saker som har omfattet elsykler og alkohol. Hvordan regelverket håndheves i praksis av de ulike politidistriktene vet vi egentlig ikke. Men vi anbefaler verken vanlig sykkel eller elsykkel når man er påvirket av alkohol, legger hun til.