Når saken kommer til Stortinget vil KrF være konstruktive og bidra til at man kan få på plass et bredt forlik. Men en forutsetning må da være at sluttresultatet faktisk svarer på kritikken som kom i kjølvannet av 22. juli. Reformen må sikre politiet bedre ledelse og en mer åpen kultur for erfaringslæring. Etterforskningen må styrkes, og IKT i politiet må rustes opp — også ute i felten for å kunne jobbe bedre og mer effektivt.

Rask responstid

Det handler ikke bare om god beredskap og rask responstid når noe skjer. Det forebyggende arbeidet må styrkes og politiet må gjennom sin tilstedeværelse og sivile preg skape trygghet der folk bor. KrF var med i samtalene med regjeringspartiene og Venstre i starten, men i oktober i fjor høst forlot vi forhandlingene fordi vi ikke fikk innfridd vårt hovedkrav om lokal tilstedeværelse. Regjeringens forslag om en kontaktperson fra politiet i hver kommune vil etter KrFs synikke være tilstrekkelig.

Antall politidistrikter og lokale lensmannskontorer kuttes kraftig. Reformen kan i sin ytterste konsekvens medføre at halvparten av alle Norges kommuner ikke vil ha politi tilstede. Robusthet kan ikke bli oppfylt om det går på bekostning av lokalkunnskap og nærhet til publikum. KrF er opptatt av at politireformen sikrer et godt grunnlag for fremtidens politi. Det sentrale for KrF har hele tiden vært at vi må få forsikringer om lokal tilstedeværelse. Reformen må medføre en faktisk desentralisering, ikke det motsatte. Vi erkjenner dog at det må bli noen færre tjenestesteder, men når det nå legges til rette for kraftige kutt av lensmannskontor, vil man i noen tilfeller måtte legge nedom lag tre-fire tjenestesteder for å kunne få på plass en patrulje. Det vil medføre at politiets forebyggende arbeid i lokalsamfunnet undergraves. Når vi nå får færre og større politidistriktvilnærhet bli enda viktigere.

Fremtidens politi

KrF er opptatt av at behandlingen på Stortinget får legge et godt grunnlag for fremtidens politi. Høringsrunden blir i så måte veldig viktig, og KrF håper regjeringspartiene og Venstre vil være villig til å sikre et bredt forlik.