— Nemnden har anerkjent av barnas behov og tilknytning til Norge går foran andre hensyn, sier advokatfullmektig Vera Vikki, som har representert familien fra Jemen, til Bergens Tidende.

Fredag ettermiddag fikk hun beskjed fra Utlendingsnemnda (UNE) om at den hadde fattet nytt vedtak i saken. Der tar nemnden anmodningen om å omgjøre utvisningsvedtaket delvis til følge.

BAKGRUNN: Shaimaa bodde ti år i Norge, så dukket politiet opp på skolen i Lillesand

Shaimaa Isam Mohammad Yusuf (11), hennes far, mor og to søsken får dermed oppholdstillatelse i Norge.

- Vil takke hele Norge

— Jeg har nettopp fått kontakt med familien via telefon. Jeg har snakket med Afrah, og hun sa bare "Takk og pris, takk og pris", sier Naciye Öztürk, leder for støttegruppen til familien.

Hun forteller at det begge to hadde vanskelig for å snakke fordi de gråt.

— Hun vil takke hele Norge for støtten familien har fått, forteller Öztürk.

Naciye Öztürk, leder for støttegruppen til familien. Foto: Håvard Bjelland

Det er midnatt i Jemen nå, og Shaimaa har lagt seg.— Hun vil få beskjeden med en gang hun våkner i morgen, sier lederen for støttegruppen.

Öztürk fikk beskjed om vedtaket via advokaten rundt kl. 21.00. — Jeg må si at tårene renner nå. Jeg fikk beskjed via advokaten for omtrent en time siden. Gleden kan ikke beskrives. Det er lenge siden jeg har vært så lykkelig, sier Öztürk.

Hun forteller at det er snakk om ett års oppholdstillatelse.

— Men jeg er sikker på at det vil ordne seg etter den tid, sier Öztürk.

Forferdelige forhold

Petter Toldnæs, landsstyremedlem i Venstre og lokalpolitiker i Lillesand, er en av de som har engasjert seg mest for å få Shaimaa returnert.

— Vi er mange som har jobbet veldig mye med denne saken. Nå er vi bare utrolig lykkelige, sier Toldnæs til Fædrelandsvennen.

Støttegruppen i Lillesand har hatt tett kontakt med familien, mens lokale politikere har lagt press på regjeringen.

— De har levd under helt forferdelige forhold med krigslignende tilstander i Yemen. Nå håper jeg bare at vi får til en retur så som raskt som overhodet mulig, sier Toldnæs.

Han er glad for at det nå er på plass en avtale som vektlegger barnas beste.

— Dessverre er det ikke sånn at alle som Anundsen sendte ut i hui og hast får komme tilbake, men dette er en veldig viktig symbolsak.

Petter Toldnæs (til venstre), Venstres gruppeleder i Lillesand bystyre, og Arne Thomassen, ordfører i Lillesand, tente lys under den stille markeringen for asylbarna i Parken i Lillesand sentrum i november i fjor. Foto: Kjartan Bjelland

Fortsatt ID-tvil

Det er et vedtak med begrensninger som er gjort nå i første omgang. Oppholdstillatelsen gjelder kun for ett år, og kan ikke gi grunnlag for permanent opphold eller familieinnvandring, skriver UNE i sitt vedtak.

— Slik jeg har forstått det, mener UNE fortsatt at det er tvil om familiens identitet. Derfor gir de i denne omgang kun ett års oppholdstillatelse, mot tre som er normalt. Dersom familien viser frem ytterligere dokumentasjon på hvem de er, kan det omgjøres til en vanlig oppholdstillatelse som også kan gi grunnlag for permanent opphold, sier Vikki.

Hun mener familien har de dokumentene som UNE krever.

Levde i bomberegn

Shaimaa er blitt symbolet på Solberg-regjeringens asylbarnkrise, etter at Bergens Tidende fulgte uttransporteringen av henne og familien i november 2014. Siden har de oppholdt seg i et Jemen som blir stadig mer preget av krig.BT skrev fredag om store sivile tap og enorme ødeleggelser i Jemen. Den arabiske koalisjonen, ledet av Saudi-Arabia, har bombet landet i snart tre måneder.

Målet er den såkalte Houthi-bevegelsen, som blir beskyldt for å stå i ledtog med regimet i Iran. Flere hundre mennesker skal ha blitt drept i ulike bombeangrep denne uken, ifølge lokale medier.

FN erklærte like før helgen situasjonen i Jemen som en av de verste humanitære krisene i dag, på lik linje med Syria, Irak og Sør-Sudan.

Utlendingsdirektoratet (UDI) vil nå organisere reisen for familien til Norge. Den enkleste veien ut er flyplassen i Sanaa. FN har fått garantier av Saudi-Arabia om bombestans rundt flyplassen når nødhjelp kommer luftveien. En annen rute er via havnebyen Aden. I Norge vil familien bli bosatt på et asylmottak.