- Det var trillepiken min, Else, som tok meg med til byen da hun hørte om det som skjedde på Torvet den 7. mai, forteller Kari Eidet, i dag Mollestad.

Kari var født 18. mai 1944 og dermed et knapt år da freden kom. Hun og familien bodde i Odins gate på Lund.

Fædrelandsvennens lille ekstra-avis med det glade fredsbudet var havnet oppe i vognen til lille Kari Eidet, som befant seg i den jublende menneskemengden på Torvet om ettermiddagen den 7. mai. Foto: Arne Habostad

- Jeg husker selvsagt ikke noe fra begivenheten, men har fått høre at trillepiken fortalte mine foreldre at jeg var blitt fotografert på Torvet. Og da bildet kom i avisen mange år seinere, var det stor stas. Mamma kjente straks igjen lua mi, som hun hadde heklet, forteller 70-åringen, som i dag bor på Mollestad i Birkenes.Det var først i 1980 bildet ble offentliggjort. Fotografen, Arne Habostad, hadde i 35 år lurt på hvem den lille piken på bildet hans var, og i Fædrelandsvennen i 1980 ble hun etterlyst: «Hvor er du nå, lille pike?»

-  Mine foreldre var barnevakt for barna våre den dagen. Jeg husker at min datter strålte da vi kom hjem: - Mamma, mamma, det er bilde av deg i avisen. Min mor hadde kjent meg igjen med en gang, forteller Kari, som mange ganger i livet har fått høre at hun er selve «fredspiken».

Dermed ble det ny sak i avisen da Kari og fotografen endelig møttes igjen. Da forærte fotografen Kari en stor utgave av bildet, som fortsatt henger på veggen på gården på Mollestad.

Og da Kari fylte 50 år 18. mai i 1994, ble det ny medieoppmerksomhet. Iført bunad er hun fotografert på nasjonaldagen mens hun holder bildet av seg selv som baby under overskriften «I dag fyller «Fredspiken» 50 år.