— Amerikanske myndigheter bør være en forkjemper for internett, ikke en trussel. De må være mye mer transparente om hva de gjør, ellers vil folk tro det verste.

Det skriver Facebook-toppsjef Mark Zuckerberg i et ferskt innlegg på sin egen Facebook-profil. Innlegget, som maner til forsvar for det trygge og gjennomsiktige internett, er torsdag beskrevet i en rekke amerikanske medier.

Mener myndighetene gjør for lite

Det vakte oppsikt da det ble kjent at amerikanske myndigheter gjennom NSA (National Security Agency) har hentet ut store mengder informasjon om brukere fra en rekke internettjenester. Det er trolig blant annet denne praksisen Zuckerberg nå går ut i mot.

- Jeg har ringt president Obama for å utrykke min frustrasjon over den skaden amerikanske myndigheter skaper for all vår fremtid. Dessverre ser det ut til at det vil ta veldig lang tid før vi får gjennomgripende endringer, skriver Zuckerberg videre.

Zuckerberg nevner ikke NSA-overvåkning spesielt, men det er liten tvil om at det er myndighetenes omfattende informasjonsinnhenting han blant annet sikter til.

The Wall Street Journal skriver at NSA skal ha etablert programmer som imiterer Facebooks egne servere og dermed er i stand til å hente ut informasjon om nettsamfunnets brukere.

Avhengige av tillit

De store teknologiselskapene i Silicon Valley, som Facebook, Google og Yahoo, samler mye personlig informasjon og er derfor avhengig av tillit fra brukerne. Det er denne tilliten som kan stå i fare med stadige avsløringer om omfattende overvåkning.

Under den årlige festivalen «South by Southwest» skal Googles toppsjef Eric Schmidt ifølge The Wall street Journal i forrige uke ha sagt at «kineserne hacket oss i 2010, mens NSA hacket oss i 2013».

— Når våre ingeniører jobber for å bedre sikkerheten, tenker vi at vi beskytter dere mot kriminelle, ikke våre egne myndigheter, skriver Zuckerberg i innlegget.